Nume
Parola
Vizualizări: 5165
Fenomenul omului post-sovietic pe ambele maluri ale râului Nistru
26 Iunie 2013 — În perioada 21 - 23 iunie 2013, în Ucraina s-a desfăşurat o masă rotundă cu tematica: „Fenomenul omului post-sovietic pe ambele maluri ale râului Nistru”. Această masă rotundă a avut drept scop atât construirea încrederii între ambele maluri ale râului Nistru, cât şi pregătirea profesională în politici publice a celor 26 participanţi.

La eveniment au participat în calitate de experţi Cornel Ciurea, coordonator de proiecte, IDIS „Viitorul”, Elena Bobkova, Şefa Catedrei de Sociologie de la Universitatea din Tiraspol ”T. Şevcenko”, şi Iurii Gavrilov, expert din Transnistria.

În prezentarea sa, Cornel Ciurea a identificate trăsăturile omului post-sovietic, expertul evidenţiind faptul că “omul post-sovietic eşuează prin a crede că statul este obligat să îi ofere de toate, dar în acelaşi timp acesta critică statul şi îşi construieşte viaţa în altă ţară/parte”. O altă trăsătură distinctivă a omului post-sovietic explorată de prezentator a fost aplecarea lui către simulare şi imitare, fapt ce nu se finalizează cu o învăţare temeinică a lucrurilor simulate. Astfel, imităm modele occidentale dar ne comportăm, în continuare, după canoanele sovietice.

Conceptul de om post-sovietic a fost elucidat şi în prezentarea Elenei Bobcova, ea menţionând că elementul comun între acesta şi omul sovietic „este faptul că ambii trăiesc conducându-se de efectul de turmă, obişnuiţi fiind să fie ghidaţi de un lider care să decidă totul pentru ei”. În acelaşi timp, expertul din regiunea stângă a Nistrului a insistat asupra ambivalenţei omului sovietic, arătând că orice trăsătură negativă a lui ar putea să aibă şi o parte mai însorită – minciuna din perioada sovietică luând forma ideologiei (cu efecte mobilizatoare extraordinare), represaliilor staliniste corespunzându-le o anumită înţelegere a legitimităţii violenţei statului ca principal motor de organizare, iar naivitatea generală a oamenilor sovietici ameţiţi de propagandă era echilibrată de un nivel foarte ridicat de cultură, bazat pe lecturi solide.

Expertul Iurii Gavrilov explică fenomenul omului post-sovietic, axându-se pe ideologia sovietică, iar în acest scop mijloacele de propagandă devin în primul rând instituțiile mass-media. În aceste condiţii, procesul de reevaluare a regimului sovietic este inevitabil. “În perioada sovietică se producea o „spălare a creierilor” prin intermediul filmelor şi a ştirilor difuzate. Totul era conceput genial şi lucra foarte bine. Regimul comunist era bazat pe minciună, asta fiind parte a ideologiei create de ei, de aceea, oamenii trăiau într-o lume imaginară, închipuită de lideri”, explică acesta.

Experţii din regiunea transnistreană au avut viziuni diferite asupra omului sovietic fiind atestată şi o acceptare diferită a perioadei sovietice, unii dintre ei considerând-o în general pozitivă iar alţii – negativă.

În cadrul mesei rotunde au fost puse în discuţie mai multe teme ce permiteau întregirea imaginii fenomenului abordat: ”Omul post-sovietic – într-o societate postmodernă”, ”O abordare politico-antropologică a omului post-sovietic”, ”Sociologia omului post-sovietic: sondaje în Republica Moldova şi în Transnistria” şi ”Homo economicus în Republica Moldova şi în Transnistria”.

În cadrul evenimentului au fost organizate dezbateri pe temele: ”Homosoveticus este cel mai bun model pentru societatea noastră” şi ”Violenţele din partea statului sânt necesare pentru societate”. Aceste dezbateri au fost moderate de Andrei Ilaşciuc, lector de ştiinţe politice de la Universitatea de Stat din Moldova şi Evghenii Dunaev, debater cu experienţă de pe malul stîng al Nistrului. Scopul lor a fost antrenarea participanţilor în discuţii pentru a clarifica poziţiile pro sau contra ale participanţilor.

Proiectul: „Promoting Dialogue between Moldova and Transnistria / Building trust between both sides of the river Dniester – preparing professional experts in public policy” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” in parteneriat cu Common Home, cu susţinerea financiară a Hanns-Seidel-Stiftung în Moldova, National Endowment for Democracy și Ambasada SUA în Moldova și au constituit o cofinanțare în cadrul Forumului.

Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.

Pentru detalii contactaţi Olga Bordei sau Carolina Ungureanu la numărul de telefon 0 22 221844.