Nume
Parola
Vizualizări: 3731
ÎMPREUNĂ PENTRU REDUCEREA FENOMENULUI DE DISCRIMINARE A FEMEILOR TINERE ÎN CÎMPUL MUNCII
Chisinau, 18 Martie 2012 — Miercuri, 14 martie, 2012, în incinta Primăriei din or. Şoldăneşti a avut loc Conferinţa de presă privind prezentarea rezultatelor proiectului „Non-discriminarea femeilor tinere într-o societate democratică” organizată de catre Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică (ICCD).

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Agenţiilor Teritoriale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, Primării, Judecătorii din raioanele Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Floreşti, dar şi mass-media locală Impuls TV.

Scopul conferinţei a fost de a prezenta activităţile desfăşurate, provocările întîmpinate, precum şi rezultatele obţinute pe parcursul celor 6 luni de implimentare a proiectului.

Temele au făcut referinţă asupra activităţilor de bază desfăşurate în cadrul proiectului, a fost prezentată analiza chestionarele care au fost completate de femeile tinere şomere aflate la evidenţa Agenţiilor Teritoriale de Ocupare a Forţelor de Muncă, femei angajate şi gospodine casnice, inclusiv femeile ce se află în concediul de maternitate, în vederea identificării cazurilor de discriminare la locul de muncă sau la momentul angajării, precum şi iniţierea acestor cazuri în justiţie.

Abordarea din punct de vedere juridic a fenomenului discriminării a trezit mai multe neclarităţi, provocări şi precizări la capitolul conceptualizării fenomenului de discriminare femeii în cîmpul muncii.

În cadrul conferinţei de presă s-au stabilit noi iniţiative de colaborare, acţiuni spre viitor în vederea îmbunătăţirii situaţiei femeilor tinere la locul de muncă.

Menţionăm faptul că în vederea realizării obiectivelor proiectului, au fost desfăşurate mai multe activităţi: o masă rotundă, 4 campanii de informare cu mesajul de „Stop discriminarea femeilor în cîmpul muncii”. Am elaborat calendare care au fost distribuite locuitorilor celor patru raioane de nord ale ţării, au fost completate peste 100 de chestionare, precum şi tipărite mai multe materiale informative cu privire la conceptualizarea fenomenului de discriminare în cîmpul muncii în special al femeilor tinere.
Prezentarea rezultatelor campaniilor de informare cu privire la nediscriminare, inclusiv şi punctele de vedere a localnicilor vis-a-vis de situaţiile de discriminare a femeilor tinere în cîmpul muncii au fost exprimate pe parcursul acestor activităţi de informare.

S-a ajuns la concluzia finală comună că, mai este foarte mult de lucru în acest domeniu şi e strict necesar de a lucra şi în continuare în primul rînd cu femeile tinere şi cu reprezentanţii administraţiilor locale, societăţii civile şi angajatorii.

Toţi participanţii au solicitat continuarea acestor activităţi cu o amploare mai mare şi mai intensivă, implicînd şi toate mijloacele mass-media locale şi naţionale. Doar după prezentarea rezultatelor proiectului realizat, noi cu toţii, am conştientizat cît de mult mai avem de lucrat pentru a exclude definitiv cazurile de discriminare a tinerelor femei într-o societate democratică din Republica Moldova!

Mulţumim tuturor femeilor tinere care au fost implicate în acest proiect, partenerilor şi finanţatorilor.


Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul programului - „Guvernarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în acţiune: Stimularea Schimbării Drepturilor Omului în Politicile Sociale – 2011".

CAROLINA BUDURINA – GOREACII,
coordonator de proiect