Nume
Parola
Vizualizări: 2685
Doar o viziune modernă şi investiţiile capitale pot face ca iluminatul public din Chişinău să depăşească nivelul anilor ‘70
10 Martie 2011 — Sistemul iluminatului public din municipiul Chişinău reuşeşte cu greu să se menţină funcţional, în condiţiile în care trei pătrimi din corpurile de iluminat sunt uzate. În loc să modifice conceptual un sistem sovietic şi să extindă iluminatul către zonele rezidenţiale noi, autorităţile municipale au fost nevoite să investească în a înlocui acele piese care se învechesc de la an la an. Astfel, prinse în capcana subfinanţării, serviciile publice, inclusiv iluminatul, ajung să nu corespundă standardelor pentru o capitală, mai ales capitală europeană. Or, asta are un impact negativ asupra securităţii traficului rutier, circulaţiei pietonale, dar şi asupra siguranţei publice, în genere.

În condiţiile de activitate actuale, întreprinderea municipală (ÎM) responsabilă de iluminatul public, „Lumteh”, pierde anual 8-9 milioane de lei. O barieră serioasă, valabilă şi pentru alte întreprinderi municipale, cum ar fi „Apă Canal”, este neadmiterea de către RED Union Fenosa a unui tarif mai mic pentru perioadele când consumul de energie e mai redus, cum ar fi noaptea sau în sezonul estival. Deşi există o hotărâre a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică în acest sens, furnizorul nu a ajuns la un consens cu gestionarii serviciilor publice. ÎM „Lumteh” mai are de înfruntat şi unele constrângeri de ordin tehnologic, fiind avertizată de Union Fenosa să înlocuiască contoarele de inducţie cu cele electronice, ceea ce înseamnă 6 milioane de lei.

O posibilă soluţie de depăşire a impasului financiar este reformarea ÎM Lumteh după modelul parteneriatului public-privat. Astfel, finanţarea ar trebui să vină din partea investitorilor. Pentru a stimula participarea sectorului de business, e nevoie de a le oferi investitorilor garanţii legale şi facilităţi fiscale.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Iluminatul public în municipiul Chişinău: aspecte funcţionale, estetice, arhitecturale, turistice, de eficienţă şi investiţionale”, prezentat azi, 10 martie 2011, la IDIS „Viitorul”. Cercetarea este elaborată în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Iniţiativa este sprijinită financiar de Comisia Europeană, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog).

„Iluminatul public este un serviciu care, fiind eficient, oferă un sentiment de securitate participanţilor la trafic. Acest sentiment este determinat de asigurarea unui iluminat stradal prietenos, capacitatea de a identifica din timp şi la distanţă persoanele de pe stradă şi detectarea la timp a obstacolelor. Pe lângă aceasta, frica de criminalitate, care poate fi la fel de dăunătoare ca însăşi criminalitatea, este redusă prin iluminarea bună.”, a accentuat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, la lansarea studiului.

Autorii studiului, inginerii Nicolae Mogoreanu şi Sergiu Aparatu, recomandă elaborarea unui document de politici publice privind modernizarea sistemului de iluminat public în conformitate cu planul urbanistic general. Totodată, e necesară clasificarea străzilor în conformitate cu normativele internaţionale şi stabilirea parametrilor lumino-tehnici pentru fiecare categorie stabilită. Aceasta va contribui la eficientizarea sistemului de iluminat public şi la economisirea resurselor financiare municipale.

În următoarele luni, experţii IDIS „Viitorul” vor finaliza trei studii de fezabilitate pe domeniile: iluminarea eficientă a străzilor capitalei, optimizarea traficului şi izolarea termică a clădirilor rezidenţiale. Asta pentru a pregăti autorităţile municipiului Chişinău de a atrage investiţii şi proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Proiectul european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente” este derulat în parteneriat de primăria capitalei şi IDIS „Viitorul”. Bugetul total al proiectului este de apr. 673 000 EUR, dintre care 20% sunt acoperite de către beneficiarii acestei iniţiative.