Vizualizări: 3341
Declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la criza politică din Republica Moldova şi căile de depăşire a acesteia
Chişinău, 12 Mai 2009 — Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au scos în evidenţă situaţia extrem de gravă în care se află Republica Moldova. Societatea noastră n-a fost niciodată mai scindată şi învrăjbită. Pentru a-şi justifica incapacitatea de a edifica o societate liberă şi prosperă, regimul a divizat societatea pe false criterii de patriotism, de identitate naţională şi de loialitate faţă de partidul de guvernămînt.
În perioada campaniei electorale s-au exteriorizat procesele profund negative, declanşate odată cu venirea comuniştilor la putere în 2001. Instituţiile statului au fost supuse voinţei unei singure persoane, independenţa justiţiei a fost suprimată, iar principiul separaţiei puterilor în stat a fost neglijat în totalitate. Din acel moment s-a început încălcarea flagrantă şi sistematică a drepturilor şi libertăţilor omului în ţara noastră. În această perioadă s-au pus bazele fraudării alegerilor parlamentare din 2005 şi a celor din 2009. Într-un mod absolut ilegal şi cinic, puterea şi-a subordonat majoritatea instituţiilor media, inclusiv şi cele întreţinute din banul public, a declanşat procesul epurărilor funcţionarilor publici pe criterii politice, coruperea electoratului prin investiţii din bugetul statului în zonele controlate de comunişti, a susţinut o campanie permanentă de exproprieri şi deposedări de proprietăţi. Teroarea, frica şi dezinformarea sunt instrumentele principale prin care partidul de guvernămînt se menţine la putere. Nici monitorizarea din partea Consiliului Europei, nici acordurile strategice bilaterale cu Uniunea Europeană, nici intervenţiile altor instituţii europene şi internaţionale n-au putut opri procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat autoritar, extrem de corupt şi foarte sărac.
Pentru a se menţine la putere încă 4 ani, regimul a recurs la fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. În procesul de fraudare au fost incluse instituţiile statului care au falsificat listele electorale, au creat condiţii pentru votul multiplu, pentru utilizarea votului celor plecaţi peste hotare şi chiar a celor decedaţi. Compania publică „Teleradio Moldova” a manipulat şi dezinformat cetăţenii în cel mai cinic mod, contribuind decisiv la fraudarea alegerilor. Resursa administrativă a fost utilizată din plin în aceste alegeri în favoarea comuniştilor. Sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot, chiar dacă şi-au manifestat activ dorinţa de a participa la scrutin. Toate aceste ilegalităţi au fost remarcate şi de către observatorii internaţionali. Acţiunile guvernării din perioada campaniei electorale au încununat opera de 8 ani privind crearea unui sistem în care libera exercitare a dreptului de a alege a devenit practic imposibilă.
Evenimentele din 7 aprilie 2009 şi represiunile ce au urmat au rupt societatea moldovenească în două şi au spulberat orice iluzie despre adevărata faţă a puterii comuniste. Limitarea libertăţilor cetăţeneşti, aplicarea torturii de către poliţie, expulzarea ambasadorului României la Chişinău, impunerea regimului de vize pentru cetăţenii români au scos în evidenţă odată în plus natura represivă şi antieuropeană a regimului comunist. Cetăţenii Republicii Moldova sunt în drept să cunoască adevărul despre evenimentele din 7 aprilie şi anume: cine a provocat şi a admis devastarea edificiilor administraţiei prezidenţiale şi a Parlamentului, cine a ordonat torturarea în masă a manifestanţilor paşnici, cine a permis organizarea aşa numitor procese judiciare în comisariatele de poliţie, unde sunt persoanele dispărute după seara zilei de 7 aprilie şi cine este responsabil pentru cele trei persoane asasinate de poliţie?
În Rezoluţiile cu privire la situaţia din Republica Moldova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi Parlamentul European s-au arătat îngrijorate de posibilitatea apariţiei unor noi linii de demarcaţie şi şi-au exprimat disponibilitatea să continuie un dialog de substanţă cu ţara noastră. Însă creditul de încredere acordat de instituţiile europene este pe sfîrşite. Parlamentul European cere transant ca încheierea unui nou acord „să fie condiţionată de un angajament real şi evident al autorităţilor moldovene în favoarea democraţiei şi drepturilor omului”. Însă comportamentul comuniştilor, incapacitatea lor de a dialoga, manifestată inclusiv în cadrul şedinţei de debut a actualului Legislativ, oferă puţine şanse „democratizării semnificative”, cerută de Parlamentul European.
Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009 şi va proceda în conformitate cu această poziţie. Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va vota un candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova şi pledează pentru organizarea alegerilor anticipate. Numai desfăşurarea unui scrutin electoral cu adevărat liber şi corect poate direcţiona Republica Moldova pe făgaşul normalităţii şi democraţiei.
În aceste condiţii, PLDM respinge abordările radicale şi populiste care ar înrăutăţi şi mai mult situaţia cetăţenilor. Avem nevoie mai mult ca oricînd de soluţii raţionale, pragmatice şi în consens cu principiile democratice.
Pentru a depăşi criza politica şi pentru a readuce calmul în societate, PLDM cere:
1. Eliberarea necondiţionată a celor arestaţi în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.
2. Retragerea în mod public a acuzaţiilor referitoare la pretinsa tentativă de lovitură de stat în vederea alipirii Republicii Moldova la un alt stat şi a celor de organizare a vandalizării sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, aduse opoziţiei şi protestatarilor paşnici din 7 aprilie 2009 de către Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor.
3. Asigurarea accesului imediat al partidelor parlamentare de opoziţie la IPNA Compania „Teleradio Moldova”.
4. Demisia conducerii IPNA Compania „Teleradio Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
5. Crearea unei comisii parlamentare de anchetă cu participarea opoziţiei, presei libere, societăţii civile, reprezentanţilor Uniunii Europene şi Consiliului Europei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi a abuzurilor în masă comise de către puterea comunistă.
6. Sancţionarea tuturor celor care au emis şi executat ordinele de torturare a cetăţenilor.
Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă convingerea că prin acceptarea acestor cerinţe poate fi asigurată normalizarea situaţiei social-politice şi create condiţii pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte.
Autor: Partidul Liberal Democrat din Moldova
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33