Nume
Parola
Vizualizări: 6723
Politicul moldovenesc “indiferent” fata de problema persoanelor cu dizabilitati
11 Martie 2010 — Concentrarea actului de guvernare pe abordarea unor probleme de ordin politic distrage atentia de la subiectele sensibile si importante ce vizeaza categoriile sociale vulnerabile ale populatiei tarii.

Omiterea lor de pe agenda publica are mai multe explicatii, care numara in primul rand rationamentul politic. Potrivit lui, partidele politice actioneaza in functie de efectul imediat pe care il vor genera initiativele lor in societate. Din acest punct de vedere, nicio formatiune din cadrul legislativului curent, cu exceptia democratilor, nu a pus in discutie sub nicio forma problema respectarii deficitare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, inclusiv ca urmare a neratificarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabiliti. Pe langa angajamentul doctrinar, PDM sustine ideea ratificarii documentului dat si pentru ca aceasta Conventie a fost semnata (in anul 2007) in perioada cand presedintele democratilor M. Lupu detinea manadatul de spicher al Parlamentului R. Moldova. In rest, nici comunistii si nici oricare alt partid parlamentar, dar si extraparlamentar , nu militeaza pentru cauza persoanelor cu dizabilitati.

Totusi, aditional la ”logica politica” un rol major il are conjunctura politica, care reduce intensitatea atentiei asupra intrebarilor cu o incarcatura strategica modesta. Astfel, atat legislativul, cat si executivul, per ansamblu, cu exceptia componentei mentionate, urmaresc obiective non-sociale legate de amenajarea puterii si distribuirea parghiilor de influenta in noile ecuatii de puteri. Or, grija fata de amplificarea ponderii politice primeaza fara rezerve in fata solidaritatii fata de paturile sociale in dificultate.

Continuarea la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog): www.cenusadi.wordpress.com