Nume
Parola
Vizualizări: 5432
PNUD va facilita un proiect pilot de sporire a consumului de fructe proaspete în școlile și grădinițele publice din Chişinău
8 Aprilie 2016 — Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova intenționează să lanseze un proiect pilot de sporire graduală a consumului de fructe în stare proaspătă de către copiii și elevii din grădinițele și școlile publice. Asta în condiţiile în care aceştia consumă doar două treimi din cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătăţii. Acest proiect, pe lângă beneficiile pentru sănătatea copiilor, va avantaja din punct de vedere economic producătorii şi procesatorii.

Inițiativa curentă face parte din „Proiectul de promovare a inovațiilor în afaceri”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfăşoară în perioada 2014-2017.

„Această problemă veche necesită o soluție inovativă, care ar atrage atenția sectorului privat, ar conecta direct sectorul privat, dar ar implica și comunitatea, inclusiv prin mobilizare de fonduri și educarea copiilor în spiritul unui stil sănătos de viaţă”, afirmă managerul de proiect de la PNUD Moldova, Dumitru Vasilescu.

Astfel, copiii din școli și grădinițele din Chişinău ar putea beneficia de porții zilnice de fructe în stare proaspătă, procesate și ambalate atractiv.
La această etapă, PNUD Moldova a făcut o analiză de piaţă și a posibilităților de transfer tehnologic pe acest segment.

În continuare, se va desfăşura o campanie de mobilizare de fonduri pentru a suplini necesarul necesar pentru pilotarea intervenției. Vor fi implicaţi donatori, părinți, școli, parteneri naționali și externi.

Totodată, azi a fost lansată o competiție națională pentru proiecte de cooperare dintre companiile producătoare și procesatorii de fructe proaspete, pentru soluții la provocarea de a spori consumul de fructe.

Şcolile și grădinițele publice din Chişinău, la rândul lor, vor putea participa la o competiţie pentru a se înscrie în proiectul pilot.

Dacă pilotarea va avea succes, PNUD va extinde proiectul la scară națională.