Nume
Parola
Vizualizări: 5993
Mărimea unității convenționale va fi ajustată
8 Aprilie 2016 — Ministerul Justiției a afișat pentru consultări publice un proiect de lege privind modificarea unor acte legislative în vigoare, care prevede ajustarea mărimii unității convenționale.

Această mărime a unității convenționale constituie 20 de lei și a fost stabilită la data adoptării Codului penal al Republicii Moldova, pe 18 aprilie 2002. De atunci, precum amintește Ministerul Justiție, situația s-a schimbat esențial, rata anuală a inflației în perioada 2003-2015, s-a situat la nivel de 8,68%, iar prețurile de consum au crescut, în această perioadă, de circa 290%. Cuantumul amenzilor aplicate este disproporționat, în cele mai multe cazuri, cu gravitatea infracțiunilor săvârșite.

Astfel, se propune majorarea unității convenționale de la 20 lei la 1% din salariul mediu lunar prognozat de Guvern pe economie pentru anul, în care a fost săvârșită infracțiunea. Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru 2016 este de 5050lei. Respectiv, pentru 2016, valoarea unității convenționale va fi de 50,5 lei.

Totodată, Ministerul Justiție propune și revizuirea mecanismului de calcul al proporțiilor mari și deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracțiunilor. Și anume: infracțiunile de proporții mari ar urma să fie calificate drept cele al căror prejudiciu material adus depășește 20 de salarii medii lunare pe economie în anul, în care a fost produsă infracțiunea. La depășirea unui prejudiciu mai mare de 40 salarii medii lunare pe economie, infracțiunile vor fi calificate de proporții foarte mari.

O astfel de abordare, în opinia Ministerului Justiție, va permite calificarea corespunzătoare a infracțiunilor în baza justei aprecieri a gradului prejudiciabil, provocat de acestea.

Proiectul de lege preconizează și majorarea pragului maxim al amenzii contravenționale de la 150 la 500 unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 500 la 1500 unități convenționale pentru persoanele fizice cu funcție de răspundere și persoanele juridice.

Această măsură, alături de revizuirea unității convenționale, asigură, precum menționează Ministerul Justiție, ajustarea amenzii contravenționale în funcție de gradul prejudiciabil al contravențiilor, în contextul actualei situații social – economice.

Pragului minim al amenzii penale, de asemenea, se propune a fi majorat. De la 150 la 500 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele fizice cu funcție de răspundere și persoanele juridice de la 500 la 1500 unități convenționale.

Pragului maxim al amenzii penale se prevede a fi majorat de la 1000 la 3000 unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 10000 la 20000 unități convenționale pentru persoanele fizice, care au comis infracțiunea din interes material. Pentru persoanele juridice, pragul maximal amenzii penale ar urma să fie majorat de la 20000 la 60000 unități convenționale.

În contextul majorării valorii unității convenționale și a cuantumurilor amenzilor din Codul penal, perioada pentru care poate fi eșalonată achitarea amenzii penale se preconizează a fi extinsă de la 5 la 10 ani.

De asemenea, se propune majorarea de la 50 la 100 numărul unităților convenționale de amendă, care pot fi înlocuite cu 30 de zile de închisoare în caz de eschivare cu rea-voință de la plata amenzii sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității în cazul în care persoana nu dispune de bunuri pentru achitarea amenzii.

Implementarea acestor modificări implică recalificarea faptelor pasibile de răspundere penală, care sunt în curs de examinare sau au fost sancționate conform legislației penale în vigoare.

Astfel, la modul practic, acesta ar însemna, eliberarea de răspundere penală a condamnaților, în cazul în care fapta comisă nu mai constituie o infracțiune în legătură cu majorarea valorii urmărilor prejudiciabile pentru componența de infracțiune respectivă.

La fel, eliberarea de răspundere penală a învinuiților și inculpaților în cazul în care fapta comisă nu mai constituie o infracțiune în legătură cu majorarea valorii urmărilor prejudiciabile pentru componența de infracțiune respectivă. În această situație, precum precizează Ministerul Justiției, persoanele pot fi atrase la răspundere contravențională, modificând pedepsele stabilite. Aceste aspecte vor fi soluționate de procuror și instanța de judecată.

Autor: Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD”

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă