Nume
Parola
Vizualizări: 5662
Proiecte inovative, acțiuni ecologice și de responsabilitate socială și recitaluri artistice de excepție la cea de-a treia ediție anuală a Festivalului Internațional CIVIC FEST 2015
Chișinău, 3 Octombrie 2015 — Recent s-a încheiat cea de-a treia ediție anuală a Festivalului Internațional CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni, unul dintre cele mai mari evenimente publice a societății civile din Republica Moldova, eveniment realizat pe 24 și 26 septembrie curent, cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

CIVIC FEST a creat o platformă unică unde și-au dat întâlnire cele mai active ONG-uri din țară, experții europeni, au fost prezentate proiecte care au obținut recunoaștere internațională, din domenii precum: antreprenoriat social și integrare socială, dezvoltare comunitară prin inițiative civice, transformări socio-culturale și responsabilitate socială.

Printre participanții Festivalului Internațional CIVIC FEST 2015 s-au numărat reprezentanţi din cadrul administraţiei publice centrale şi locale, lideri ai sectorului de afaceri, societăţii civile, comunităţii internaţionale şi diplomatice, experţi independenţi şi mass-media din Republica Moldova.

Monica Babuc, ministra Culturii: ,,Ministerul depune efort pentru a dezvolta şi a menţine un dialog strâns cu societatea civilă, sustine si incurajează iniţiativele culturale, implementate de către ONG-uri şi asociaţii din domeniul culturii si este mereu deschis spre noi proiecte”.

Activitățile propuse și agenda variată au reușit să sporească numărul de cetățeni implicați activ în comunitate, au promovat spiritul asociativ şi au extins implicarea în societate a asociațiilor şi fundațiilor din toată țara. Invitații speciali din partea delegațiilor internaționale, workshop-urile, sesiunea de Open Space și World Cafe, moderate de expertul Alexandru Lozinski, deplasarea la complexul cultural Orheiul Vechi, Tîrgul ONG-urilor, precum și programul artistic au reprezentat cele mai importante puncte de atracție ale festivalului.

Danielle Keulen, şef-adjunct al Secţiei proiecte a Delegaţiei UE la Chişinău: ,,Implicarea societăţii civile şi constituenţilor ei este un instrument esenţial al Uniunii Europene pentru a garanta legitimitatea democratică a instituţiilor europene şi a acţiunilor pentru a aduce UE mai aproape de cetăţeni. Acum 50 de ani au fost create organizaţii, structuri sindicale pentru a oferi voce cetăţenilor şi pentru a le oferi oportunitatea să se implice în crearea politicilor UE. Democraţia participativă a adus rezultate pozitive Uniunii Europene şi credem că societatea civilă şi cetăţenii activi sunt un instrument şi un partener important, care stimulează societăţile pluraliste, dezvoltarea durabilă, apărarea drepturilor omului, etc”.

Reprezentanții a circa 90 de organizații din diferite sfere de activitate (social, mediu, educație, tineret, sport, antreprenoriat, sănătate, dezvoltare rural-urbană, justiție și anticorupție) au dezbătut o varietate bogată de activități din agenda CIVIC FEST:
• Dezvoltare comunitară – lucrează deștept, trăiește mai bine. Susținerea creșterii durabile prin motivarea oamenilor de a acorda suport dezvoltării comunitare și antreprenoriatului social, participării femeilor în procesele decizionale și funcțiile de reprezentare, integrării sociale și securității alimentare.
• Târgul ONG-urilor - Organizaţiile societăţii civile din diverse domenii de activitate au prezentat într-un mod interactiv activităţile şi serviciile, interacționat cu cetățenii și au promovat proiectele europene.
• Oamenii noștri, viitorul nostru – construim o societate pentru toți. Implicarea oamenilor poate aduce o schimbare reală în societate grație practicilor democratice de promovare a poziției civice, bazate pe responsabilitate și angajamentul cetățenilor în viața socială, ghidat de ideea „Mă implic pentru că îmi pasă”.

Silvia Radu, președinte Gas Natural Fenosa în Moldova: „Orice agent economic poartă o responsabilitate socială față de mediul civic în care activează. Gas Natural Fenosa îi revine un rol important în societatea moldovenească, deoarece oferă un serviciu fundamental pentru cetăţeni şi pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, iar responsabilitatea socială, exprimată prin acțiuni variate de susţinere a comunităţii, reprezintă una din priorităţile strategice ale afacerii noastre.
Apreciem și susținem platforma Civic Fest – pentru că preocupările sale pentru societate se împletesc cu ale noastre. Pentru că an de an se ambiționează să fie o scenă pentru diverși actori ai societății civile, atât din Republica Moldova, cât și din Europa, și ne motivează să ne implicăm în rezolvarea problemelor existente în societate, oferindu-ne oportunități de a descoperi împreună și de a promova cele mai relevante experiențe, care pot schimba viața spre mai bine.”

Cea de-a treia ediție anuală a CIVIC FEST ne-a adus pe lângă numărul mare de vizitatori și activități, reprize de ploaie, dar și de soare. Aceasta nu ne-a împiedicat să continuăm festivalul într-o manieră participativă, prin inițiativele civice realizate împreună cu voluntarii si membrii rețelei naționale „Fondul pentru tineri”, menită să protejeze mediul, să conserve patrimoniul natural și istoric și să promoveze cultura ecologică în cadrul comunități Butuceni:
• Acțiunea comună de înverzire și plantare a „Aleii fericirii";
• Acțiunea de salubrizare a râului Răut;
• Sesiunea de informare pentru localnici privind importanța colectării separate a deșeurilor și promovarea culturii ecologice.

Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene: ,,Festivalul CIVIC FEST este important şi pentru a stimula un dialog deschis dintre autorităţile publice, business si organizaţiile non-guvernamentale. Totodată, este o oportunitatea foarte bună pentru noi toţi să contribuim la implementarea Acordului de Asociere, cât şi să monitorizăm cum Guvernul şi alte structuri îl implementează şi să venim cu contribuţia noastră, astfel încât rezultatele să fie cât mai palpabile şi resimţite de către cetăţeni”.

După un picnic ecologic, organizatorii CIVIC FEST i-au invitat pe participanți la o serie de activități ambițioase cu tematica ,,Mă implic pentru că îmi pasă - încurajarea participării cetățenilor pentru un viitor mai bun”, concentrate în trei direcții:
• Târgul ONG-urilor unde s-au reunit organizații partenere, antreprenori sociali și autorii inițiativelor civice, care și-au prezentat produsele și au făcut schimb de experiență cu participanții;
• Master class-uri susținute de catre organizațiile participante;
• Sesiunea World Cafe: ”Propuneri și soluții pentru dezvoltarea Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi”.

Ulterior, organizatorii CIVIC FEST în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii si Tineret Artico au pus în scenă un veritabil moment artistic la care au participat studioul folkloric ”Iedera”, Ansamblul de dansuri populare ”Speranța”, Teatrul de modă ”Art Avangard”, Ansamblul de dansuri moderne ANTARES și Alexandru Moraru, finalistul concursului ”Românii au talent 2015”.

Surpriza serii a fost concertul susținut de interpretul Cristi Aldea-Teodorovici, care a creat o atmosferă caldă și prietenoasă, prin piesele îndrăgite și binecunoscute.

Tudor Ștefan, președitele AO Synergetica Eur/Est și fondatorul festivalului CIVIC FEST: „Cu siguranță putem afirma că, anul acesta, festivalul a avut o notă mai responsabilă și mai impulsivă, unde beneficiari, voluntari, aspiranți ai unor idei sau donatori, fiecare și-a putut găsi cel puțin o activitate sau organizație de interes”.

Organizatorii CIVIC FEST aduc calde și sincere mulțumiri tuturor participanților și partenerilor săi, pentru faptul că au contribuit semnificativ la buna desfășurare a celui mai mare eveniment social al anului.

Evenimentul este parte integrantă a „Zilelor Societății Civile”, organizate în perioada 24-26 Septembrie la Chișinău și Butuceni, Orheiul Vechi, în parteneriat cu FHI 360/Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova. În cadrul „Zilelor Societății Civile” au fost organizate ateliere de discuții, sesiuni de networking, concerte, prezentări de organizații, interacțiuni cu cetățenii.

Reamintim că CIVIC FEST 2015 este organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copiii si Tineret ,,ARTICO”, Fondul pentru Tineri – Youth Bank Moldova, FHI 360/Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, Agropensiunea Butuceni Eco Resort, Întreprinderea Socială „Floare de Cireș”, AO „Eco-Răzeni”, Academia Nicolae Dumitrescu, Muzeul Național de Artă și cu contribuţia sponsorului Gas Natural Fenosa Moldova.

Pentru informații suplimentare:
Tudor Ștefan, fondator CIVIC FEST
Tel: 069143488
E-Mail: office@civicfest.md
www.civicfest.md