Nume
Parola
Vizualizări: 4857
AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA A ÎMPLINIT 20 DE ANI
Chişinău, 10 Decembrie 2013 — 10 decembrie 2013
Născută la 10 decembrie 1993, de ziua Drepturilor Omului, Amnesty International Moldova, face astăzi bilanţul a 20 de ani de activitate în Republica Moldova.
Cu 20 de ani în urmă, câţiva studenţi de la Drept, ghidaţi de Veaceslav Ţurcan, au decis să „aducă” drepturile omului în Moldova. Studenţii au scris secretariatului General Amnesty International, solicitând susţinerea creării unei secţii Amnesty în RM. Studenţii doreau să apere mai multe persoane drepturile cărora au fost lezate şi să promoveze drepturile omului într-o ţară post sovietică.
„Pe timpurile sovietice această activitate era considerată una antisovietică şi cei care promovau drepturile omului riscau să ajungă în închisoare. Am creat un grup de iniţiativă şi primul sediu Amnesty international Moldova a fost în căminul facultăţii de drept al USM. Era interesantă reacţia studenţilor din căminul în care locuiam atunci când primeam colete cu scrisori, petiţii, materiale, de la secretariatul Amnesty. Mă întrebau dacă mi-au trimis blugi de peste hotare. ”
Grupul a crescut foarte repede şi a primit statut de organizaţie neguvernamentală, una din primele de agest gen în Moldova.
„Am reuşit să creăm o instituţie transparentă, am instruit sute de studenţi, elevi, avocaţi, poliţişti etc., în domeniul drepturilor omului, am susţinut persoane ale căror drepturi au fost încălcate. Aceste tendinţe trebuie să persiste şi în activitatea ulterioară a AIM”, mai menţionează Veaceslav Ţurcan.
Acum AIM numără circa 3000 de membri, susţinători, activişti. În cei 20 de ani de activitate în Moldova, AIM a participat în multe campanii mondiale şi naţionale (Stop Tortura, Stop Discriminarea, Campania pentru abolirea pedepsei cu moartea, Libertatea de Exprimare etc.), apărând dreptul la inviolabilitatea fizică şi psihică, în scopul neadmiterii torturii, abolirii pedepsei cu moartea; libertatea de conştiinţă şi expresie; nediscriminarea pe orice motiv; lobby pentru justiţia internaţională. AIM pledează pentru implementarea unui cadru legal comprehensiv cu privire la nediscriminare. Prin programul său PROFESIONIŞTII PENTRU DREPTURILE OMULUI, AIM instruieşte profesionişti în domeniul jurisprudenţei şi educaţiei. Cluburile avocaţilor întrunesc lunar circa 100 de avocaţi şi stagiari, care sunt instruiţi în domeniul drepturilor omului.
Unul din programele de success al AIM, pentru care şi luat şi Premiul ONU pentru Drepturile Omului, este EDUCAŢIA PENTRU DREPTURILE OMULUI. Prin intermediul acestuia, AIM informează elevii şi profesorii despre drepturile omului, editează materialele de curs şi organizează instruiri pentru profesori şcolari. În acest moment, AIM pilotează în 21 de şcoli obiectul opţional “Am dreptul să-mi cunosc drepturile”.
Organizaţia este guvernată în mod democratic: Adunarea Generală Anuală a membrilor îşi alege reprezentanţi în Consiliu de conducere, care desemnează directorul executiv AIM.
Amnesty International Moldova întotdeauna salută iniţiativa şi lucrul voluntar. Grupurile locale există în mai multe oraşe şi sate şi oricine poate deveni membru al organizaţiei, voluntar şi susţine mişcarea în acţiunile sale de promovare a drepturilor omului.
Organizaţia nu solicită şi nu primeşte ajutor financiar de la guverne, partide, organizaţii religioase sau de altă natură, ea îşi desfăşoară activitatea din contul cotizaţiilor de membru, donaţiilor benevole.
Cristina Pereteatcu, director executiv AIM: “Lucrul în domeniul DO este ca un câmp de luptă continuă, iar lupta se dă pentru a vedea supremaţia legii în capul mesei şi nu doar în teorie, dar în primul rând în viaţa de zi cu zi. Ne dorim ca DO într-o ţară atât de mica ca Moldova să aibă valoare, de aceea investim foarte mult în educaţie. Lucrăm cu profesori şi copii, dar şi cu procurori şi politişti. La doar cei 20 de ani am reuşit să contribuim cu legi pro DO, să insităm asupra ratificării mai multor convenţii, să cerem pedepsirea torţionarilor, să salvăm vieţi omeneşti, să fim consecvenţi şi să ne păstrăm verticalitatea, astfel fiind credibili şi respectaţi. Păşim cu dârzenie în următorul deceniu, conştienţi de faptul ca avem încă foarte mult de lucru, şi încrezători că vom izbuti să schimbăm lumea spre bine”.