Nume
Parola
Vizualizări: 4055
Amnesty International face un apel către UE să întreprindă măsuri de stopare a discriminării persoanelor de etnie romă
Chişinău, 8 Aprilie 2013 — Apelul este prilejuit de Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită în fiecare an la data de 8 aprilie. În această zi, în majoritatea ţărilor lumii, au loc diferite acţiuni publice cu scopul de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii.

Amnesty International Moldova, în colaborare cu Centrul Național al Romilor şi Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM", a organizat în Chişinău un flashmob cu genericul “Nu discriminării! Toţi pentru egalitate.” Participanţii la acţiune au prezentat situaţii în care este restricţionat dreptul romilor la serviciile sociale.

În contextul Zilei Internaţionale a Romilor, Amnesty International a declarat că Uniunea Europeană nu depune eforturi suficiente pentru a stopa discriminarea împotriva romilor din statele membre UE. Amnesty International a făcut, de asemenea, un apel către UE care “ trebuie să sancţioneze statele unde persoanele de etnie romă sunt discriminaţi“, a spus John Dalhuisen, directorul Programului Europa și Asia Centrală, Amnesty International.

Conform datelor unui raport Amnesty International, 6 mln de persoane de etnie romă locuiesc în ţările membre UE, iar nivelul de trai al acestora este sub media indicilor de dezvoltare umană. Fiecare a opta persoană este expusă riscului sărăciei şi doar unul din şapte tineri de etnie romă are studii medii. În multe ţări europene, ca de exemplu România, Italia, Franţa, evacuarea romilor este mai degrabă o normă decât o excepţie. Iar în aşa ţări ca Grecia, Slovacia, Cehia romilor le este îngrădit accesul la educaţie, ceea ce este contrar cu legislația națională şi internaţională a statelor membre UE, care interzice discriminarea rasială.

Mai mult de 120 de atacuri violente împotriva romilor au fost înregistrate în Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria în perioada 2008 - 2012. Autorităţile statale nu au reuşit să prevină ilegalităţile şi nici să le investigheze eficient.

În 2000, UE a adoptat Directiva privind egalitatea rasială. Aceasta interzice discriminarea în bază de rasă şi origine etnică. Carta UE a Drepturilor Fundamentale, în vigoare din 2009, de asemenea interzice discriminarea și stipulează dreptul la educație, la asistența socială, la locuință și accesulla piața muncii.

“Comisia Europeană poate acţiona pentru a preveni marginalizarea şi discriminarea, inclusiv a persoanelor de etnie romă. Cu regret, structura ezită să acţioneze contra statelor unde sunt violate drepturile persoanelor de etnie romă. Uniunea Europeană, care a primit Premiul Nobel pentru Pace are puterea de a pune capăt discriminării, fenomen frecvent în statele membre în acest moment”, a menţionat Dalhuisen.

În fiecare an, la data de 8 aprilie este marcată Ziua Internaţională a Romilor. Decizia celebrării unei zile dedicate romilor din întreaga lume, a fost luată în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în 1971.