Nume
Parola
Vizualizări: 5059
Moscova substituie dialogul cu Chisinaul la nivel de presedinti
24 Septembrie 2009 — La o zi de la publicarea comentariului “Rusia tace, Occidentul face?”, in presa a aparut informatia despre faptul ca in vizita la Chisinau va sosi conducatorul administratiei presedintelui Rusiei, Serghei Nariskin (potrivit Regnum, citat de Jurnal.md). In cadrul acestei misiuni, emisarul lui Medvedev urmeaza sa comunice cu presedintele interimar al RM, M. Ghimpu si ceilalti lideri ai Aliantei. Conform surselor citate, pe ordinea de zi a acestor intalniri vor fi subiectele privind relatiile bilaterale si multilaterale ale RM in cadrul CSI, evolutiile politice din tara, viitoarea alegere a Presedintelui etc.
Daca aceste date sunt veridice, atunci putem presupune ca Rusia realizeaza scenariul Nr.II (mentionat in comentariul “Rusia tace, Occidentul face?”). Imprevizibilitatea realitatilor politice din RM si pozitia fragila a PCRM nu permit Rusiei sa mizeze pe o singura formatiune politica in protejarea intereselor sale. Aceasta iese in evidenta si mai mult din moment ce exista “cadre” politice suplementare convenabile politicii ruse in Moldova.

Recenta Declaratie a Partidului Democrat (17 septembrie a.c.) pe marginea dezinformarii abundente efectuate de PCRM pentru a isteriza, induce in eroare si a distanta veteranii celui de-al doilea Razboi Mondial, minoritatile nationale etc., denota incercarea acestei formatiuni de a se consolida pe segmentul de stanga “dominat” deocamdata de PCRM. In acest proces, aceasta volens nolens se aliniaza criteriilor politice declarative sustinute de Moscova, nealterand climatul stabilit in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana.

In asemenea conditii, misiunea lui Nariskin capata mai degraba caracterul unei “vizite de studiu”, necesare pentru cercetarea la fata locului a peisajului politic din RM. In mare parte deciziile finale legate de desfasurarea summitului CSI la Chisinau vor depinde anume de concluziile facute de “solul” lui Medvedev in urma vizitei.

Chiar daca aspectele elucidate demonstreaza o alinierea mai mare a Rusiei la scenariul abordat, oricum lipsa unui dialog direct dintre Medvedev si Ghimpu (la nivel de presedinti de stat in exercitiu) releva o “antipatie” a partii ruse fata de liderul liberal cu viziuni “unioniste”.

Mai multe la Observatorul Politic: www.cenusadi.wordpress.com