Vizualizări: 6391
Ce trebuie să cunoaştem când decidem să închiriem o locuinţă?
Chisinau, 9 Iulie 2009 — În condiţiile actuale de acordare a creditelor, mulţi sunt nevoiţi să-şi închirieze o locuinţă. Însă înainte de a face acest lucru trebuie să fiţi foarte atenţi la o serie de momente.
Pentru a găsi o locuinţă potrivită, sunteţi nevoit să depuneţi mult efort şi timp. Pentru început trebuie să ştiţi exact ce vă doriţi de la locuinţa respectivă şi ce sumă de bani sunteţi dispus să cheltuiţi pentru ea. Preţurile pentru chirie variază mult în funcţie de starea imobilului, dimensiunea şi locaţie. Gândiţi-vă bine dacă doriţi doar o cameră sau un apartament întreg, dacă vreţi să fie mobilat/utilat sau nu şi la ce etaj (majoritatea apartamentelor situate la ultimul etaj au dezavantajul că iarna este frig, iar vara cald). În plus, asiguraţi-vă că ştiţi de la început ce vă doriţi de la zona în care urmează să locuiţi (să fie liniştită sau aglomerată, să fie în apropierea locuinţelor părinţilor sau prietenilor, aproape de un mijloc de transport, de un supermarket sau de locul de muncă).
Studenţii veniţi la universităţile din Chişinău, se confruntă şi ei cu aceeaşi problemă. Moda chiriilor prinde şi la noi, dar nu atât de mult pe cât şi-ar dori orice proprietar interesat de câştig. În ciuda ofertei destul de variate şi de bogate, puţini sunt cei care pot spune că preţul pe care l-au cerut pentru chirie i-a fost oferit de chiriaş fără a se târgui. Dintr-un salariu mediu pe economie, aproape nimeni nu poate să-şi permită să achite chiria pentru un apartament cu două camere, în avans pe trei luni de zile şi cu o lună garanţie, aşa cum cer mai toţi proprietarii, fie vorba şi despre un apartament mobilat. Singurii care nu se uită de două ori la această sumă sunt reprezentanţii unor firme care închiriază un astfel de apartament pentru perioada de timp cât stau în oraş, varianta aleasă fiind mai ieftină decât hotelul. Chiar dacă oraşul nu este unul turistic şi nici nu are un centru universitar cu tradiţie, sunt destui studenţi care abia aşteaptă să îşi procure o locuinţă. Tinerii care vin de la sate să înveţe carte la oraş spun că dacă nu au o cunoştinţă sau o rudă la care să stea trebuie să scoată din buzunar mulţi bani pentru o locuinţă. Închirierea apartamentelor este însă o afacere pentru unii proprietari din Chişinău.
Fiţi atenţi la contract!
Cel mai bine ar fi să nu acceptaţi chiria „la negru“, deoarece astfel vă puteţi pierde toate drepturile oferite chiriaşilor prin lege şi riscaţi să fiţi daţi oricând afară din casă. În cazul în care optaţi pentru un contract de mână, trebuie să ştiţi că acesta poate avea valoare în instanţă numai dacă a fost scris în prezenţa unor martori şi dacă are în conţinut anumite date şi clauze prevăzute de lege.
Un preţ corect!
În momentul în care aţi găsit ceva care vi se pare potrivit, verificaţi instalaţiile de apă şi de gaze (să fie într-o stare cât mai bună, iar robinetele să nu picure) şi căutaţi eventuale pete de igrasie în colţurile superioare şi inferioare ale camerelor sau după obiectele masive de mobilier. Chiar dacă aveţi impresia că locuinţa este convenabilă, nu vă grăbiţi în luarea unei decizii. Asiguraţi-vă că preţul ei vă satisface atât ca ofertă de piaţă, cât şi din punct de vedere al modului de plată. Acesta a subliniat faptul că viitorul chiriaş trebuie să se asigure că actele pe care le are proprietarul (cele de proprietate şi de construire) sunt în regulă.
Închiriere pe cel puţin un an.
Când semnaţi contractul de închiriere, trebuie să vă asiguraţi că acesta conţine elemente clar stabilite încă de la început. În ceea ce priveşte chiria, cel mai bine ar fi să fie în lei. Nivelul ei trebuie să fie specificat în contract, ca şi termenul la care urmează o modificare a acesteia (nu acceptaţi o mărire a chiriei dacă acest lucru nu este prevăzut în contract).
Novostroy.md
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2301
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1658
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33