Nume
Parola
Vizualizări: 1473
Întrunirea CALM și Ministerul Finanțelor: au fost discutate îngrijorările bugetare și salariale ale APL în contextul bugetului de stat pentru 2025 și rolul APL în procesul de integrare în UE!
13 Decembrie 2024 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut la 11 decembrie o întrevedere cu Ministra Victoria Belous și alți reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Transferurile cu destinație specială, transferurile cu destinație generală, salarizarea, valoarea de referință pentru angajații APL, taxa pe salubrizare, finanțarea în funcție de populație, instrumente de motivare a personalului din administraţia publică locală au fost principalele subiecte abordate de către APL și Ministerul Finanțelor.

În ceea ce privește transferurile cu destinație specială, a fost specificat faptul că instituțiile de educație timpurie și extrașcolară sunt asigurate pentru anul 2024 prin rectificare bugetară și planificate pentru 2025, cu posibilitatea ajustării pe parcurs.

De asemenea, pentru fondul rutier, în bugetul de stat se prevede o linie separată care să compenseze pierderile.

Vorbind despre necesitatea de a acoperi creșterile salariale de 50% pentru primari, viceprimari și secretari, reprezentanții Ministerului Finanțelor au dat asigurări că în bugetul pentru 2025 au fost rezervate resursele necesare la acest capitol, inclusiv pentru anul 2025.

Tot la capitolul salarizare, Victoria Belous a declarat că angajaților din primării NU li se vor reduce salariile /clasele salariale, inclusiv liderilor din APL, așa cum solicită unele Direcții de Finanțe raionale, invocând reducerea numărului de populație. În context, CALM a solicitat elaborarea de către Ministerul Finanțelor a unei note informative care să fie adresată tuturor Direcțiilor Finanțe și care să nu mai lase loc de interpretări la acest subiect.

Pentru a evita discriminarea față de angajații din alte domenii, inclusiv cei din instituțiile subordonate, o solicitare a primarilor a fost creșterea valorii de referință până la 2500 lei. Propunerea Ministerului Finanțelor ca aceasta să fie majorată până la 2200 lei fiind insuficientă.

La subiectul ce vizează acordarea premiilor anuale, s-a constatat că prevederile legii privind limitarea premiului la maximul 50% din salariul de funcție se referă în exclusivitate la CONDUCĂTORII APL și instituțiilor din subordine (grădinițe). Totodată, în privința altor angajați legea NU prevede aceste limitări. Prin urmare, acestora le pot fi acordate premii în valoare ce depășește 50% din salariu de funcție, cu condiția ca valoarea totală a premiilor să nu depășească 50% din fondul de salarizare. În acest sens, Ministerul Finanțelor și Cancelaria de Stat urmează să-și revizuiască pozițiile și să vină cu concretizări.

Totodată, Ministerul Finanțelor a anunțat că va examina propunerea CALM de a permite ca taxa pentru salubrizare să fie aplicată atât pe persoanele înregistrate în locuințele respective (sistemul actual), cât și pe proprietate.

Printre alte propuneri ale CALM pe care le va studia Ministerul Finanțelor menționăm următoarele:

– Eliminarea barierelor în acordarea stimulentelor pentru capacitate (până la 40%) împreună cu suplimentul de până la 50% din salariul de funcție pentru funcționarii publici din cadrul APL (acum doar conducerea APL beneficiază de ambele instrumente de motivare);

– Indicarea în calitate de sursă pentru achitarea premiilor a veniturilor proprii. În prezent acest lucru este realizat din economiile la salarii, ceea ce contravine legislației din domeniul APL și autonomiei locale.

– Oferirea dreptului primăriilor mun. Chișinău și Bălți la aplicarea creșterii salariilor de care beneficiază conducătorii APL 1, dar și tuturor persoanelor cu demnitate publică, inclusiv dreptul la alte instrumente de motivare;

– În condițiile salariilor derizorii și exodului angajaților din APL, s-a solicitat oferirea posibilității funcționarilor din APL să cumuleze două și mai multe funcții;

– Compensarea pierderilor bugetare generate de scutiri unilaterale sau transferarea acestui drept către APL, care cunosc mai bine situația din teritoriu și știu cu adevărat cine merită de a fi scutit de anumite taxe;

– Transferarea directă a taxei pe poluare către localitățile afectate de activități economice care au un impact nociv asupra mediului (ferme, cariere, fabrici etc.)

Mulțumim reprezentanților Ministerului Finanțelor pentru deschidere și colegilor primari pentru implicare.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă