Nume
Parola
Vizualizări: 1981
Impedimentele birocratice în procesul de delimitare a proprietății publice pun în pericol implementarea proiectului finanțat de Banca Mondială!
27 Mai 2019 — La invitația Oficiului Teritorial Ungheni a Cancelariei de Stat, experții CALM Alexandru Morcov și Ludmila Malai au participat în cadrul ședinței privind instruirea reprezentanților autorităților administrației publice locale de ambele niveluri din raionul Călărași. Evenimentul a avut loc la 23 mai și a întrunit primari, secretari ai Consiliilor locale, specialiști pentru reglementarea regimului funciar, dar și reprezentanți ai Cancelariei de Stat. Subiectul principal a fost delimitarea proprietății publice, ca urmare a aprobării Legii 29 și aprobării, prin hotărârea de Guvern nr 63, a regulamentului de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică.

Experții CALM au prezentat cele mai importante aspecte privind delimitarea proprietății publice, cât și unele neconcordanțe, probleme și obstacole birocratice în procesul de delimitare a proprietății publice, a bunurilor imobile proprietate publică.

Potrivit lui Alexandru Morcov, CALM a venit cu un demers către Agenția Relații Funciare și Cadastru și alte autorități publice centrale responsabile de acest domeniu, în care a prezentat multitudinea de probleme ce au apărut în procesul de delimitare a proprietății publice și blochează acest proces. „Nu este clar din ce motive unele instituții au instituit chiar și unele taxe pentru participarea reprezentanților săi în comisia de delimitare, ceea ce constituie o acțiune abuzivă și ilegală. Astfel se pune presiune pe bugetele autorităților locale, se blochează procesul de delimitare a proprietății publice și se creează noi obstacole pentru dezvoltarea economică la nivel rural și atragerea investițiilor, înrăutățește climatul economic și investițional pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale”, a afirmat expertul CALM. „Considerăm acesta un abuz, mai ales că potrivit normativelor existente, dar și în hotărârile de Guvern este scris expres că livrarea materialelor și participarea reprezentanților APL și APC trebuie să fie gratis. Și executanții lucrărilor din acest domeniu se confruntă cu o situație neplăcută, deoarece unele costuri sunt puse pe seama lor, aceasta fiind o voalare a presiunii financiare puse pe bugetele autorităților locale, motivându-se prin lipsa resurselor financiare alocate din bugetul de stat pentru aceste acțiuni. Nici în bugetele autorităților publice locale, aprobate deja pentru anul 2019, nu se regăsesc asemenea cheltuieli”, a specificat Alexandru Morcov.

Ludmila Malai a fost de părere că în acest caz ar trebui să existe o implicare largă pentru a fi excluse asemenea impedimente. „Majoritatea autorităților publice centrale, în special Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru au depus eforturi enorme pentru ca Republica Moldova să obțină în clasamentul Doing Business un loc mai avantajos, în încercarea de a elimina din impedimentele cu care se confruntă mediul de afaceri. Putem constata că în 2018, Republica Moldova a trenat în acest clasament. Conform unui raport al Băncii Mondiale, în anul 2019 Republica Moldova a coborât trei poziții în acest clasament și ocupă locul 47 din 190 de țări. Suntem ferm convinși că în urma ultimilor acțiuni ale autorităților în domeniul delimitării proprietății publice, Republica Moldova riscă să mai piardă punctaj în acest clasament al Băncii Mondiale”, a afirmat Ludmila Malai.

CALM a solicitat într-un demers instituirea unei comisii pentru a identifica lacunele legislative și eliminarea impedimentelor create, administrarea patrimoniului public fiind unul dintre elementele de bază ale dezvoltării durabile a teritoriilor unităților administrativ-teritoriale și a statului Republica Moldova.

Alexandru Morcov a amintit și despre faptul că RM este în proces de implementare a unui proiect de delimitare a fondului funciar, ca urmare a creditului acordat de Banca Mondială, ceea ce presupune înregistrarea primară a bunurilor imobile proprietate privată pe unitățile administrativ-teritoriale în care acest exercițiu încă nu a fost efectuat. „De asemenea, trebuie să fim foarte atenți, astfel încât după eliminarea erorilor să nu fie nevoie de alte corectări. Un alt element important este evaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării. Nu vorbim despre majorarea impozitului pentru bunurile imobile, dar de ajustarea lui la realitățile anului 2019, ceea ce ar aduce venituri în bugetele autorităților locale, venituri ce ar putea fi redirecționate către îmbunătățirea serviciilor calității serviciilor publice locale.”

Expertul CALM a specificat faptul că în cazul în care aceste impedimentele nu vor fi eliminate din procesul de delimitare a proprietății publice, va exista riscul de neimplementare a proiectului finanțat de Banca Mondială.

CALM a fost solicitat să participe ședințe similare de instruire ce vor fi organizate și în alte raioane.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă