Nume
Parola
Vizualizări: 6132
Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC): o platformă de dialog și acțiune
Chișinău, 9 Octombrie 2018 — Abordare pozitivă, dialog și acțiune sunt cuvintele-cheie care ghidează eforturile Comunității pentru Educație de Calitate, lansată recent la Chișinău cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC) care este o platformă de dialog și inițiative pentru o educație de calitate reunește profesioniști care discută probleme și propun soluții pentru îmbunătățirea calității învățământului general din Moldova.

UN VIDEO de la evenimentul de lansare a (COMpEC) poate fi vizionat AICI >>> https://goo.gl/4cp5hx

Directorul Departamentului Buna Guvernare la Fundația Soros-Moldova, Petru Culeac, afirmă că această comunitate „va stimula dezbaterile și va consolida eforturile și energiile pe un făgaș constructiv".

„Fundația Soros-Moldova este un actor al societății civile care de mult timp este dedicată proiectelor educaționale", menționează Petru Culeac.

Sociologul Petru Negură subliniază că trebuie să motivăm tinerii să aprecieze educația ca pe o valoare. Profesorul mărturisește că există deopotrivă probleme și reușite.

„N-aș vrea să mă concentrez strict pe probleme, pentru că există și multe succese. Avem la fel mulți elevi sârguincioși, cu reușită școlară foarte înaltă, cu medalii câștigate în afară, cu dascăli dedicați, care reușesc să formeze acești elevi cu succese excepționale", a remarcat Petru Negură, sociolog, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Iar pentru asigurarea unei educații de calitate este important să fie ascultată și auzită vocea elevilor. Ioana Vatamanu-Mărgineanu este Președinta Senatului Elevilor Liceului Republican „Aristotel" și e povestește cum ar trebui să arate o școală mai bună și cum trebuie să fie profesorii pentru ca împreună să obțină performanțe - pe băncile școlii și în viață.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu este de părere că „profesorii trebuie să ne lase să fim cât mai creativi... profesorii trebuie să fie pasionați de ceea ce fac și să lase toate grijile de acasă. Școala ar trebui să fie dotată și să ne pună la dispoziție laboratoare. Iar elevii ar trebui să fie implicați în procesul decizional".

Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu o serie de dificultăți, care trebuie înțelese și discutate pentru a fi depășite prin intervenții comune și bine focusate. Expertul internațional Daniel Pop oferă un scurt diagnostic al problemelor.

„Este un sistem care suferă de mai multe probleme...", Daniel Pop, Senior Manager, Programul de Sprijinire a Educației, Fundațiile pentru o Societate Deschisă.

De altfel, vulnerabilitățile sistemului educațional pot fi depășite, este opinia analistului Mihaylo Milovanovich, Analist Principal, Centrul de Politici Aplicative și Integritate, Bulgaria.

În același timp, Managerul școlar Iurie Cristea accentuează relevanța studiilor pentru o carieră de succes a tinerilor.

„Principalul lucru care ar trebui îmbunătățit, eu consider că este, stabilirea relevanței studiilor versus o carieră de succes...", spune Iurie Cristea, Director-adjunct la Instituția Privată Liceul Da Vinci din Chișinău.

Există mai multe soluții care se conturează în acest dialog pentru îmbunătățirea calității educației, spune expertul internațional Hugh McLean. Iar printre acestea se numără și atragerea tinerilor în domeniul pedagogiei, este părerea lui Hugh McLean, Directorul Programului de Sprijinire a Educației, Fundațiile pentru o Societate Deschisă.

Evenimentul de lansare a Comunității pentru o Educație de Calitate face parte din inițiativa Fundației Soros-Moldova de sporire a expertizei în domeniul politicilor educaționale din cadrul Proiectului de Sprijinire a Educației / Departamentul Buna Guvernare, cu suportul financiar al Fundațiilor pentru o Societate Deschisa. Iar noii membri pot adera la acest grup, accesând linkul din descriere: https://goo.gl/d3ZTz3

O școală de calitate: dialog elev-manager școlar - secvențe surprinse în cadrul evenimentului de lansare a Comunității pentru o Educație de Calitate (COMpEC): un scurt VIDEO poate fi vizionat AICI >>> https://goo.gl/d3SBEW

Comunicatul de presă al evenimentului de lansare a Comunității pentru o Educație de Calitate (COMpEC) poate fi accesat pe pagina web SOROS.MD: https://goo.gl/Bv2LbU

COMpEC - Comunitatea pentru o Educație de Calitate este o inițiativă a Fundației Soros-Moldova la care pot adera benevol cetățenii interesați de soluționarea problemelor din sistemul educațional al Republicii Moldova. Opiniile exprimate de membrii acestui grup aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației.