Nume
Parola
Vizualizări: 5067
Persoanele LGBT trebuie să se bucure de drepturi egale
Chişinău, 1 Octombrie 2012 — În replica la iniţiativa Bisericii Ortodoxe de a modifica Legea cu privire la asigurarea egalităţii cu drept scop să interzică persoanelor LGBT să activeze în domeniul educaţiei, serviciilor medicale şi alimentaţiei publice, Director Executiv Amnesty International Moldova Cristina Pereteatcu a spus următoarele:

„Sperăm că autorităţile vor lua decizia corectă în favoarea persoanelor LGBT. Nu este un secret că legea cu privire la asigurarea egalităţii adoptată în luna mai a fost o încercare de a găsi un compromis între exigenţele standardelor internaţionale din domeniul drepturilor omului şi atitudinii conservatoare a bisericii care se bucură de o încredere foarte mare din partea societăţii din Moldova. Atunci „compromisul” a constat în excluderea persoanelor LGBT din lista categoriilor de persoane protejate de lege în toate domeniile - la moment Legea cu privire la asigurarea egalităţii protejează persoanele LGBT numai în articolul 7 care se referă la interzicerea discriminării în câmpul muncii. Acum Biserica atentează să le excludă şi din articolul respectiv”.

„Mai mult, spusele reprezentanţilor acestea sunt vădit eronate şi denotă intenţia să dezinformeze lumea şi să formeze o opinie publică greşită, dat fiind faptul că societatea tinde să fie extrem de netolerantă. Mă refer aici la alegaţiile despre faptul că persoanele LGBT ar fi purtătoare ale virusul HIV în proporţii de 92 la sută, ceea ce este un neadevăr absolut, şi care ar putea înrăutăţi situaţia persoanelor care trăiesc cu HIV în RM, deoarece acestea deja sunt stigmatizate şi marginalizate”.

„Ultimul raport al Amnesty International lansat cu trei săptămâni în urmă cere ca Legea cu privire la egalitatea să fie modificată astfel încât să includă mai multe protecţii pentru persoanele LGBT. Din câte am înţeles, parlamentarii ar putea face invers acceptând propunerile preoţilor. Ţinând cont de faptul că legea castrării chimice care subminează dreptul de bază de a nu fi torturat a trecut atât de uşor, suntem foarte îngrijoraţi şi vom urmări cu atenţie deosebită evenimentele ce urmează, sperând că autorităţile vor demonstra fermitate şi nu vor da curs iniţiativei Bisericii”.

SFÂRŞIT/
Document public

Raport "Spre Egalitate: Discriminarea în Moldova" http://amnesty.md/reports-on-moldova/spre-egalitate-discriminarea-%C3%AEn-moldova

Sumarul raportului http://amnesty.md/press-releases/moldova-legile-trebuie-amendate-pentru-combate-discriminarea-de-anvergur%C4%83

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32
media@amnesty.md www.amnesty.md