Nume
Parola

Fă-ți cont de companie/organizație pentru a-ți crește prezența în presă și mediul online

  • 11 577 comunicate de presă
  • 140 instituţii/companii înscrise
  • 329 jurnalişti înscrişi
  • 475 utilizatori înscrişi
Vizualizări: 32
29 Noiembrie 2023 — În contextul în care Uniunea Europeană a dat undă verde aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, ținând cont și de faptul că în 2024 se împlinesc 30 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici fac front comun pentru a consolida cooperarea dintre autoritățile locale din R. Moldova și această structură consultativă importantă la nivelul Uniunii Europene.
Vizualizări: 68
28 Noiembrie 2023 — La 24 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde cu participarea autorităților centrale și locale, dar și reprezentanților societății civile, a fost prezentat Planul de Acțiuni pentru Guvernare Deschisă pe anii 2023-2025.

Guvernarea deschisă este o componentă esențială pentru un proces decizional participativ, incluziv și deschis la toate nivelurile.

Vizualizări: 117
Glodeni, 24 Noiembrie 2023 — Reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC) din raionul Glodeni,
susținuți de reprezentanții administrației publice locale de nivelul I și II din raionul Glodeni și de partenerii de dezvoltare din țară și de peste hotare;
întruniți în cadrul Ediției I a Forumului Societății Civile din raionul Glodeni;
pentru a discuta cele mai importante subiecte privind dezvoltarea sectorului asociativ, de a împărtăși experiența obținută și de a stabili noi parteneriate cu alți colegi din țară și peste hotare;
au abordat subiecte, ce țin de perspectivele de dezvoltare a societății civile, în baza colaborării cu autoritățile publice locale și centrale, promovarea, dezvoltarea imaginii și durabilitatea financiară a sectorului asociativ din raionul Glodeni, Republica Moldova;
au adoptat următoarea Rezoluție a Forumului:
Organizațiile participante la Forum, având în vedere următoarele:
- Nivelul redus de dezvoltare a sectorului neguvernamental din raionul Glodeni;
- Nivelul redus de cooperare între OSC din raion și cu organizații similare din țară și de peste hotare;
- Necesitatea îmbunătățirii colaborării cu APL de nivelul I și II;
- Comunicarea insuficientă cu instituțiile mass-media în scopul promovării acțiunilor și rezultatelor activității OSC;
- Capacitatea redusă de atragere și valorificare a resurselor interne și externe de către OSC.

Organizațiile participante la Forum solicită autorităților publice locale și centrale:
- Să dezvolte procesele de consultări publice, prin informarea generală și direcționată a societății;
- Să implice și să consulte societatea civilă și publicul larg, utilizând instrumentele electronice moderne, la toate etapele procesului decizional, de la elaborarea proiectelor până la adoptarea deciziilor;
- Să instituie și să consolideze platforme și mecanisme de cooperare și dialog continuu și eficient între autoritățile administrației publice locale și societatea civilă (consilii locale consultative, grupuri de lucru, etc.
Vizualizări: 93
24 Noiembrie 2023 — Municipiul Hâncești, 24 noiembrie 2023 - ADR Centru a organizat o ședință de recepție a lucrărilor în cadrul proiectului "Sisteme Regionale Apa-Canal- Garanția Sănătății Noastre".

Evenimentul a întrunit reprezentanții tuturor entităților implicate în implementarea proiectului de dezvoltare regională, care asigură hânceștenilor acces îmbunătățit la servicii calitative de utilitate publică.
Vizualizări: 143
23 Noiembrie 2023 — Congresul Autorităților Locale din Moldova consideră că deciziile de a invalida mandatele primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare. Acțiunile date, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nici o motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe.
Vizualizări: 144
23 Noiembrie 2023 — Viziunea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) privind dezvoltarea rurală a fost prezentată reprezentanților autorităților locale și societății civile din cinci localități ale raionului Hâncești: Ciuciuleni, Logănești, Drăgușenii Noi, Bobeica și Stolniceni. În cadrul evenimentului organizat de Oficiul Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi), directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a făcut o prezentare a activității asociației reprezentative a autorităților locale și a vorbit despre modificările din legislație care s-au produs la inițiativa CALM și care au ca obiectiv crearea premiselor dezvoltării locale.
Vizualizări: 147
21 Noiembrie 2023 — În perioada 14-17 noiembrie, reprezentanți ai APL din R. Moldova, Ucraina și România au participat la primul modul al cursului de instruire „Ucraina -Moldova -calea integrării în Uniunea Europeană.
Vizualizări: 158
Chișinău, 21 Noiembrie 2023 — Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Alianța INFONET, în colaborare cu partenerii proiectului „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul cultural (tradiții, practici, costum național, mod de viață, habitat)”, organizează în data de 22 noiembrie 2023, ora 11:00 lansarea expoziției în format accesibil în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Sala Casa Mare.

Complexele expoziționale din Sala 16 – Casa Mare, Nunta și Hora vor fi însoțite de coloană sonoră în format de audio descripție în limbile română, ucraineană, engleză, franceză, italiană și rusă, precum și înregistrări video adaptate în limbajul mimico-gestual utilizat în Republica Moldova.
Vizualizări: 151
20 Noiembrie 2023 — Din anul 2020 familia Mușinschi a deschis ușile pensiunii „Vila Dorului” din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Muncind mai mulți ani la un sanatoriu, Victoria Mușinschi și-a dorit enorm să-și valorifice experiența acumulată în cadrul propriei afaceri.