Nume
Parola
Alexandru Tănase: Noi considerăm că soluţia pentru Republica Moldova este decomunizarea, debolşevizarea şi democratizarea societăţii
24 Iulie 2009Interviu cu vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Tănase, realizat de agenţia Imedia.

Imedia: În situaţia în care, după alegerile din 29 iulie, nici una din forţele politice nu va obţine numărul necesar de mandate ca să aleagă şeful statului, cu ce partide ar fi gata PLDM să colaboreze?

Alexandru Tănase: În nici un caz nu am putea colabora cu Partidul Comuniştilor. Noi considerăm că soluţia pentru Republica Moldova este decomunizarea, debolşevizarea şi democratizarea societăţii. În acest sens, acele partide democratice care vor accede în parlament şi care vor împărtăşi setul de valori democratice şi vor accepta să depunem un efort conjugat pentru schimbarea situaţiei în Republica Moldova, acele formaţiuni şi vor fi partenerii PLDM.

Imedia: Până unde ar putea merge compromisurile pe care aţi fi gata să le faceţi?

Alexandru Tănase: Noi suntem dispuşi să facem orice compromis pentru a atinge scopurile la care m-am referit anterior – democratizarea Republicii Moldova şi demontarea acestui sistem autoritar care a fost instaurat de Vladimir Voronin. Altfel, nici un compromis nu ar fi justificat. Noi considerăm că o simplă schimbare a actorilor politici, cum ar fi schimbarea lui Vladimir Voronin cu o altă persoană, dar menţinându-se sistemul, nu este o soluţie pentru Republica Moldova. Republica Moldova are nevoie de o reformare substanţială, din temelii. În acest sens, sigur, va fi nevoie de o coaliţie largă. Nu excludem nici posibilitatea discutării şi negocierii unui guvern de coaliţie, de o largă coaliţie, unui guvern de uniune naţională care ar avea în sarcina sa, inclusiv, modernizarea instituţiilor statului, demontarea acelor instrumente represive care există la acest moment, liberalizarea ţării, liberalizarea economiei şi multe alte aspecte determinante pentru traiectoria e care urmează să o parcurgă Republica Moldova. 

Imedia:
Cum apreciaţi ideea unei largi coaliţii post electorale din care să facă parte toate partidele care vor accede în Parlament, idee lansată recent de liderul Partidului Democrat (PD),  Marian Lupu?

Alexandru Tănase:
Este un punct de vedere. Putem discuta şi acest aspect, dar la modul serios putem dezbate iniţiativa domnului Lupu doar după ce vom vedea rezultatele alegerilor. Să ne convingem, întâi de toate, că PD are şanse să acceadă în viitorul Parlament. Din punctul nostru de vedere, şansele lor să acceadă în Parlament nu sunt garantate. Dacă vor accede în Parlament, în funcţie de numărul de mandate pe care-l va obţine PD, sigur, există loc pentru discuţii şi cu ei. Toate acele formaţiuni care sunt gata să se antreneze în opera de reconstrucţie a acestei ţări trebuie să participe la proiectul respectiv. Când vorbim de reconstrucţia ţării nu avem  în vedere unele modificări cosmetice, ci modificări substanţiale, fundamentale a structurii de stat, inclusiv şi reforma constituţională care ar trebui să asigure demontarea acelor mecanisme din Constituţie, acelui nucleu de contradicţii care se conţine în Constituţie, instalat prin modificarea constituţională din 2000, când cetăţeanul a fost lipsit de dreptul de a-şi alege şeful statului. Una dintre acţiunile prioritare pe care urmează să le întreprindă viitoarea coaliţie, dacă aceasta va fi să existe, ar fi revenirea la votul direct pentru alegerea şefului statului pentru a evita situaţiile de criză o dată la patru ani.    
  
 Imedia: Care sunt principiile în baza cărora ar trebui creată o posibilă viitoare coaliţie post electorală?

Alexandru Tănase:
Elementul cheie care urmează să stea la baza viitoarei coaliţii este opţiunea proeuropeană. Când vorbesc de opţiunea proeuropeană, am în vedere acel set de valori care este împărtăşit în Uniunea Europeană – democraţie, libertate, egalitatea şanselor etc. Acele partide politice care vor subscrie la aceste principii, nu prin declaraţii, dar prin acţiuni concrete şi vor fi gata să-şi asume inclusiv şi riscul de imagine şi provocarea mare de a guverna această ţară, ar trebui să se conduce anume de aceste principii la crearea unei colaţii.