Nume
Parola
Vizualizări: 3814
Reprezentanţii societăţii civile din UTA Găgăuzia, instruiți în elaborarea şi implementarea campaniilor anticorupţie şi organizarea investigațiilor cetăţeneşti şi jurnalistice
18 Iulie 2017 — Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Non Guvernamentale din Moldova CONTACT finalizează activităţile din cadrul programului de instruire a reprezentanților societăţii civile, desfăşurat în cadrul proiectului „Dezvoltarea societăţii civile în UTA Găgăuzia”.
În perioada 13 - 16 iulie, curent, peste 20 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, mass-media, grupuri de iniţiativă şi activişti civici din autonomia găgăuză au continuat instruirile în cadrul a două seminare incluse în program.
La primul seminar, participanţii au învățat cum să analizeze și să utilizeze în activitatea practică legislația din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, dar și cum să lucreze cu sursele de informaţii deschise şi închise. Cei prezenți au primit sfaturi practice privind elaborarea şi desfăşurarea în localităţile lor a campaniilor de prevenire a corupţiei şi de asigurare a transparenţei activităţii autorităţilor publice în gestionarea banilor publici şi a patrimoniului local. Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan şi Mariana Calughin, au venit cu o multitudine de exemple practice în domeniu, au oferit participanţilor materiale informative, mostre de planuri şi proiecte, metodologii de abordare a tematicii anticorupţie de către reprezentaţii societăţii civile şi organizaţiile lor.
La cel de-al doilea seminar desfăşurat în această perioadă, participanţii au studiat un subiect la fel de interesant şi util pentru societatea civilă, şi anume - organizarea şi desfăşurarea investigaţiilor cetăţeneşti şi jurnalistice. Ei au obţinut cunoştinţe şi abilităţi întru identificarea subiectelor pasibile de investigaţie, planificarea tuturor etapelor desfăşurării acestora, tehnici de lucru cu bazele de date deschise şi protejate, lucrul jurnalistului sub acoperire etc. Toate acestea le vor fi de un real folos în planificarea şi desfăşurarea activităţilor viitoare de monitorizare a procesului decizional în autorităţile publice locale şi regionale, precum şi în pregătirea şi desfăşurarea campaniilor de lobby şi advocacy în localităţile din autonomia găgăuză.
Moderatorii seminarelor, Vladimir Thoric, jurnalist RISE Moldova, și Cornelia Cozonac, Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, au pus accente pe aspectele de bază în organizarea unei investigații jurnalistice, dar și aspectele ce țin de influențarea opiniei publice.
Proiectul „Consolidarea societăţii civile din UTA Găgăuzia”, finanţat cu sprijinul Uniunii Europene, reprezintă efortul comun al Fundaţiei Soros-Moldova, Centrului Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Non Guvernamentale din Moldova CONTACT şi Asociaţiei Obşteşti Piligrim-Demo din Comrat. Activităţile planificate în proiect vor contribui şi la stabilirea unor parteneriate puternice între ONG-urile din Găgăuzia şi cele din alte regiuni ale ţării. În contextul local, proiectul va contribui la un dialog mai eficient şi o colaborare mai mare între ONG-uri şi Autorităţile Publice din UTAG, precum şi cele de nivel central.