Nume
Parola
Vizualizări: 2154
Ministrul Vasile Bîtca a inspectat șantierul de construcție-montaj a apeductului magistral Bălţi-Sângerei
Sângerei, 13 Iulie 2017 — Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a inspectat joi, 13 iulie, șantierul de construcție-montaj a apeductului magistral Bălţi-Sângerei, ce va fi extins cu peste 13 km, creându-se astfel condiții de acces la apă de calitate pentru 17 sate din raionul Sângerei, inclusiv orașul Sângerei. Totodată, apeductul va oferi posibilitate de conectare la apă potabilă sigură pentru încă nouă localități rurale și una urbană din raionul Telenești.

În prezența părților implicate în realizarea proiectului, ministrul Vasile Bâtca s-a documentat în privința planului de îndeplinire a lucrărilor.

„Proiectul derulează deja, în a treia etapă. În totalitate, acesta reprezintă o oportunitate pentru circa 28 de localități din raioanele Sângerei și Telenești. În următorii doi ani, vor fi executate lucrări ce oferă condiţii de asigurare cu apă potabilă de calitate pentru circa 35 mii de cetățeni. Banii sunt oferiți din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discuțiile cu autoritățile locale și antreprenorul general.

Lucrările de construcție-montaj, executate de SRL „Laiola”, se desfășoară în cadrul proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare”, realizat de ADR Nord. Conform proiectului, până în anul 2019 urmează să fie construiți 13.244 m de apeduct magistral ce va lega orașele Bălţi de Sângerei şi un branşament de 4.891 m spre satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Totodată, vor fi construite o staţie de pompare, trei castele de apă, și o staţie de dezinfectare a apei. Costul lucrărilor din etapa a treia a proiectului se cifrează la aproximativ 34.000.000 de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 6.500.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017.

Proiectul „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare” este o continuare a unui proiect similar realizat de ADR Nord în anul 2013. În primele etape ale proiectului au fost constuiți circa 15 km de rețele magistrale de apeduct, o stație de pompare a apei, precum și 0,5 km de rețele electrice.

www.adrnord.md