Nume
Parola
Vizualizări: 2859
Forumul regional ,,Consolidarea potențialului de dezvoltare și promovare a regiunii - experiența țărilor UE și perspectivele SUERD
20 Octombrie 2016 — Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, desfășoară astăzi, 20 octombrie, Forumul regional ,,Consolidarea potențialului de dezvoltare și promovare a regiunii - experiența țărilor UE și perspectivele SUERD". Evenimentul se desfășoară în incinta complexului etno-cultural Vatra, raionul Strășeni.

Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor Regiunii Centru, ediția I cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Agenției pentru investiții și dezvoltare din Letonia.

Eduard Ungureanu, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a MDRC a transmis un mesaj de salut din partea Ministrului dezvoltării regionale și construcțiilor, Vasile Bîtca, menționînd faptul că aceste evenimente de promovare a regiunilor și stabilire a relațiilor de parteneriat vor aduce beneficii locuitorilor țării prin sporirea atragerii investițiilor din strîinătate.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a mulțumit oaspeților pentru participarea la acest eveniment deosebit de important pentru Regiunea Centru: „ Sînt bucuros să vă salut aici, în Regiunea Centru, la acest eveniment frumos. Sper ca intențiile de colaborare care se vor lega în urma acestei întruniri să aducă roade bogate, mai ales că avem astăzi printre noi oaspeți cu experiență vastă din România și Letonia."

„ Sunt onorat să fiu prezent astăzi, aici în Regiunea Centru, la un eveniment care a adunat reprezentanți a mai multor țări, printre care și a țării mele natale, Letonia. Scopul principal pentru care ne-am convocat astăzi este de a stabili parteneriate durabile în vederea realizării proiectelor comune de succes. Letonia și Republica Moldova au foarte multe în comun de aceea sper ca experiența oaspeților din Letonia să fie un bun exemplu pentru partenerii din Republica Moldova, a menționat în mesajul de salut Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Letoniei în Republica Moldova (RM), Atis Lots.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Ungariei în RM, Mátyás Szilágyi, a vorbit participanților la eveniment despre experiența Ungariei în realizarea proiectelor de dezvoltare și promovarea și a dat asigurări în vederea dezvoltării relațiilor de colaborare dintre cele două țări pentru împărtățirea bunelor practici și partenerilor din RM.

În cadrul Forumului regional ,,Consolidarea potențialului de dezvoltare și promovare a regiunii - experiența țărilor UE și perspectivele SUERD" au fost abordate mai multe subiecte actuale precum: oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin macrostrategii și programe, lansarea platformei online www.dunărea.md, dar și familiarizarea participanților cu trendurile economice și turistice ale Republicii Moldova în context regional.

Evenimentul a fost organizat pentru promovarea inițiativelor SUERD în cadrul Programului transnațional pentru Regiunea Dunării 2014-2020, care își propune să informeze actorii de dezvoltare regională din Regiunea Centru cu oportunitățile deosebite de finanțare și acțiune ce se deschid prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

La acest eveniment participă circa 100 de persoane, printre care reprezentanţi ai corpurilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Centru și Agenției Austriece pentru Dezvoltare, ai Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră (CBC), Autorităţilor Publice Locale, reprezentanți ai mediului de afaceri din Regiunea Centru, ONG-urile precum și mass-media locală și regională.