Nume
Parola
Vizualizări: 3670
Comunicat de presă
Chişinău, 22 Iulie 2016 — Cazurile de abuz şi violenţă faţă de copii din ultimul an se află în atenţia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, care este în proces de investigare a acestora pentru a identifica problemele de sistem şi a elabora recomandări autorităţilor responsabile.
Ombudsmanul pentru drepturile copilului s-a sesizat din oficiu pe marginea a cîteva cazuri de deces al copiilor din acest an.
Potrivit alineatului 1 din articolul 22 din Legea cu privire la Avocatul Poporului, acesta este în drept să acţioneze din oficiu „în cazul în care dispune de informaţii privind încălcarea în masă sau gravă a drepturilor şi libertăţilor omului, în cazurile de o importanţă socială deosebită sau în cazul în care este necesară apărarea intereselor unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare”. Cazurile copiilor decedaţi/ucişi în ultimul an, în opinia Ombudsmanului Maia Bănărescu, sunt tocmai de o importanţă socială deosebită şi se referă la minori care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare. Mai mult, frecvenţa acestora denotă existenţa unor probleme grave de sistem, care trebuie de urgenţă identificate şi soluţionate.
Şi anume din această perspectivă rolul Avocatului Poporului pentru protecţia drepturilor copilului este unul foarte important - de a semnala existenţa unor lacune de sistem (instituţionale sau de ordin legislativ) şi a propune măsuri de eliminare a acestora.
Pentru a elucida modul în care Avocatul Copilului se implică în examinarea/monitorizarea cazurilor de abuz şi de aplicare a violenţei faţă de copii, Maia Bănărescu, invită jurnaliştii pe 29 iulie curent, la ora 15.00, sediul Oficiului Avocatului Poporului din strada Sfatul Ţării, 16, la un club de presă, în al cărui cadru se va referi şi la atribuţiile,competenţele Ombudsmanului.
Secţia promovarea drepturilor omului,
relaţii internaţionale şi comunicare
022 23 48 00