Nume
Parola
Vizualizări: 4704
Persoanele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale din Republica Moldova continuă să rămână în afara proceselor decizionale
Chișinău, 19 Iulie 2016 — Dialogul informal dintre grupuri de persoane cu dizabiltăți psiho-sociale și intelectuale cu diverși reprezentanți ai unor instituții naționale și internaționale – „Eu sunt important! Drepturile mele contează!” – s-a desfășurat la Chișinău, fiind un eveniment de acest gen desfășurat în premieră în Republica Moldova.

La dialog au participat reprezentanți ai unor grupuri reprezentative ale persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale din Bălți, Soroca, Ungheni, Orhei, Cimișlia, Cahul și Chișinău. Ei au comunicat, timp de trei ore, cu oficiali ai unor agenții ale ONU, misiuni diplomatice, cu reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile.

Temele de discuții s-au referit la protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în Republica Moldova și posibilele soluții pentru redresarea situației.

Evenimentul a fost organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Asociația SOMATO.

Reprezentantul grupului din Cimișlia, Ruslan Cârlan, a spus în cadrul evenimentului că, deși Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, acest grup social rămâne în afara proceselor decizionale.

„Noi nu avem dreptul să decidem asupra vieții noastre, suntem percepuți ca oameni lipsiți de capacități de a înțelege și acționa rațional. Stereotipurile negative sunt promovate în continuare atât de presă, cât și de către unii responsabili din țară”, a spus Ruslan Cârlan.

Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, Dafina Gercheva, a menționat că, în Republica Moldova, persoanele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale continuă să fie discriminate profund în viața cotidiană din cauza unui stigmat social înrădăcinat adânc.

„Evenimentul de azi vine să pună accentul pe faptul că persoanele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale trebuie să fie tratate corect, cu respect și demnitate, să beneficieze de confidențialitate, să aibă dreptul de a decide cu privire viața lor”, a spus Dafina Gercheva.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova, la începutul anului curent, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi era de 184395 de persoane (5,2% din populaţie), inclusiv peste 13 mii de copii (1,8% din numărul total de copii din țară). Datele statistice reflectă numărul persoanelor cu certificate de dizabilitate, iar experții nu exclud că ponderea acestei categorii sociale ar putea fi mai mare.

Dialogul informal „Eu sunt important! Drepturile mele contează!” a fost organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Organizația Mondială a Sănătății în cadrul proiectului „Schimbarea de paradigmă: Acțiunile strategice ale UNCT Moldova în susținerea implementării Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD)”, în parteneriat cu Asociația SOMATO în cadrul proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilitați psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficienta în societate”, finanțat de Ambasada Finlandei la București.

# # #