Nume
Parola
Vizualizări: 1768
CALM VA REPREZENTA INTERESELE APL LA ȘEDINȚELE GUVERNULUI!
12 Februarie 2016 — Începând cu data de 10 februarie, un reprezentant din partea CALM va participa la ședințele Executivului. Decizia a fost luată în cadrul unei întruniri de lucru cu Valentin GUZNAC, Secretarul General adjunct al Guvernului. La discuții a participat un grup reprezentativ al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), printre care: Tatiana Badan, Președinta CALM, Viorel Furdui, Director executiv CALM, Tatiana Țurcan, vicepreședinta CALM, primar s. Vinogradovca, raionul Taraclia, Tatiana Gorgan, primar s. Sarata-Nouă, raionul Leova și Alexandru Osadci, expert CALM.
Scopul întîlnirii a fost de a pune bazele unei colaborări durabile și a stabili mecanisme viabile de comunicare și consultare a problemelor din domeniul administrației publice locale.
Secretarul General adjunct al Guvernului a informat reprezentanții CALM despre preocupările și agenda de lucru pe segmentul administrație publică locală, precum și despre acțiunile imediate și pe termen mediu, care se impun pentru a reuși de depășit numeroasele restanțe în domeniul descentralizării administrative și consolidării autonomiei locale.
Conducerea Congresului și primarii, participanți la întrevedere, au relatat despre problemele și constrîngerile, care perturbează buna funcționare a sistemului administrației publice locale (presiuni politice, insuficiența cadrelor, lipsa motivației de a munci în cadrul APL, politică de personal defectuoasă, exces de controale, inechitate în distribuirea fondurilor naționale, contradicții în cadrul legal, sistem ineficient de instruire și perfecționare a cadrelor din cadrul APL, necesitatea instituirii unei structuri la nivel central responsabile de coordonarea activității APL, etc.).
De comun acord s-a convenit asupra unor subiecte principiale, care necesită discuții separate și detaliate, pentru a agrea o viziune de consens și a debloca mai multe inițiative ale autorităților locale. De asemenea, s-a accentuat necesitatea revederii mai multor aspecte privind statele de personal și schemele de încadrare a personalului în primării; rolul autorităților locale de nivelul II și interacțiunea cu primăriile; rolul reprezentanților guvernului în teritoriu și coordonarea activității serviciilor desconcentrate; revitalizarea Comisiei Paritare pentru descentralizare, revenirea la un șir de proiecte, elaborate și prezentate autorităților centrale, dar fără un final concret.
O întrebare prioritară abordată în cadrul discuțiilor a fost necesitatea instituirii unui mecanism de colaborare instituțională, pornind de la un Acord -cadru la nivel de Guvern și sectorial, la nivel de ministere.
O opțiune în examinare este și constituirea unor grupuri de lucru mixte, cu participarea reprezentanților ministerelor și primarilor, astfel ca problemele apărute în cadrul APL să fie examinate promt, constructiv, prin abordări de consens între APC și APL.
Urmare acestei întrevederi au fost stabilite sarcini concrete. Domnul Valentin GUZNAC a anunțat reprezentanții CALM despre indicația Domnului Prim-Ministru Pavel FILIP privnd invitarea și participarea la ședințele Guvernului a reprezentantului Congresului Autorităților Locale din Moldova, cu începere de la următoarea ședință.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă