Nume
Parola
Vizualizări: 1379
Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a fost celebrată la Bălți
Bălți, 12 Octombrie 2015 — Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, celebrată pentru prima dată sâmbătă, 10 octombrie 2015, la Bălți, a încheiat șirul de evenimente desfășurate, săptămâna trecută, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

La evenimentul Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a participat o delegație din Letonia din componența căreia au făcut parte 74 de letoni — reprezentanți ai mai multor administrații publice locale, organizații obștești și antreprenori. De asemenea, la eveniment au participat ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns, și vicesecretarul de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei, Ilona Raugze.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a calificat evenimentul Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova drept o zi deosebită. „Mulțumesc Primăriei municipiului Bălți pentru găzduirea acestei impunătoare delegații din Letonia. Împreună cu partenerii letoni, am avut o săptămână plină de evenimente importante în Regiunea de Dezvoltare Nord a țării noastre. Le mulțumesc pentru dialogul constructiv și buna colaborare”, a spus directorul ADR Nord sâmbătă, 10 octombrie, la inaugurarea evenimentului, care a avut loc în scuarul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

„Avem ocazia să vă arătăm măcar o picătură din ceea ce este Letonia și realizările ei. Sunt sigur că acea părticică din Letonia pe care o puteți vedea în Piața Vasile Alecsandri va întări și mai mult relațiile noastre de colaborare. Pe Letonia și Moldova le unesc trecutul, prezentul și sunt sigur că le va uni și viitorul”, a declarat ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns.

„Colaborarea noastră, care s-a început în anul 2012, devine tot mai strânsă. Cooperăm nu doar la nivel de instituții de stat, dar și la nivel de antreprenori și organizații obștești. Succesul colaborării noastre nu constă în numărul acordurilor semnate, ci în dialogul permanent dintre oameni”, a menționat vicesecretarul de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei, Ilona Raugze.

La rândul său, viceprimarul de Bălți Leonid Babii a salutat prezența delegației letone în municipiul Bălți. „Avem un potențial economic înalt. Orașul nostru are nevoie de inovații, de noi tehnologii. Suntem gata să colaborăm. Putem colabora astfel încât locuitorii municipiului Bălți și ai orașului Daugavpils să prospere. Cred că relațiile noastre de prietenie se vor păstra pentru mulți ani înainte”, a spus viceprimarul de Bălți Leonid Babii.

După inaugurarea evenimentului Ziua colaborării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, municipiul Bălți și orașul Daugavpils din Letonia au încheiat un acord de colaborare. Acordul a fost semnat în incinta Primăriei municipiului Bălți de către Leonid Babii, viceprimar de Bălți, și Jānis Lāčplēsis, primarul orașului Daugavpils. Semnarea acordului de colaborare dintre municipiul Bălți și orașul Daugavpils este cel de-al 10-lea acord de colaborare dintre două administrații publice locale ale Moldovei și Letoniei. Marți, 6 octombrie, tot în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, raionul Glodeni și regiunea Jelgava și-au exprimat intenția de colaborare prin semnarea unui acord.

Programul Zilei colaborării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a inclus mai multe activități desfășurate în Piața Vasile Alecsandri din municipiul Bălți: corturi tematice despre Letonia și Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, Festivalul Mierii (ediția a II-a), caravana cazanelor pe biomasă, degustarea bucatelor și a băuturilor letone și moldovenești, filme în aer liber despre Letonia și Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, muzică și dansuri populare letone și moldovenești.

După încheierea programului Zilei colaborării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment ce a încheiat șirul de activități dedicate celei de-a III-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, membrii delegației letone și partenerii lor din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova au făcut unele totalizări și planuri de colaborare pentru perioada următoare.

Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a, a fost organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia". Evenimentul s-a desfășurat în orașele Bălți, Glodeni, Briceni, Edineț, Florești și Soroca.

www.adrnord.md