Nume
Parola
Vizualizări: 4048
Relațiile moldo-chineze pe segmentul TIC vor fi consolidate
Chisinau, 14 Septembrie 2015 — Evoluția relațiilor bilaterale și posibilitatea inițierii unor noi proiecte comune pe segmentul TIC au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în țara noastră, Zhang Yinghong.

În debutul întâlnirii, Pavel Filip l-a felicitat pe înaltul oaspete cu ocazia numirii sale în funcția de șef al diplomației chineze la Chișinău, exprimându-și încrederea că relațiile moldo-chineze vor înregistra în continuare o dinamică pozitivă. Ministrul a informat despre situația actuală în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor în Republica Moldova și politicile promovate pentru asigurarea unui cadru legal cât mai favorabil pentru dezvoltarea acestui sector important . În acest context, Pavel Filip a evidențiat Strategia Națională ”Moldova Digitală 2020” și Pachetul de sporire a competitivității industriei IT. Ultimul document are menirea să lichideze constrângerile existente pe piața IT și să creeze un mediu de afaceri competitiv și atractiv pentru dezvoltarea industriei IT.

” Suntem interesați de modelul chinez de dezvoltare pe segmentul TIC și îmi exprim speranța că în cel mai scurt timp între Ministerele de profil din cele două țări va fi semnat Memorandumul de colaborare în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Acest document va oferi noi oportunități de cooperare”, a accentuat ministrul Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul chinez a specificat că în Moldova există o societate informațională dinamică, iar calitatea și viteza de acces la Internet impresionează. Șeful diplomației chineze a spus că va depune eforturi susținute pentru dezvoltarea și aprofundarea relațiilor bilaterale și a confirmat disponibilitatea părții chineze de a sprijini Republica Moldova în implementarea proiectelor pe filiera TIC.