Nume
Parola
Vizualizări: 7678
Conducerea PSRM a participat la Forul Internaţional „Răspunsul solidar la provocările globale – calea spre o lume echitabilă”
27 Aprilie 2015 — Forul Internaţional „Răspunsul solidar la provocările globale – calea spre o lume echitabilă” a fost organizat, astăzi, la Moscova de partidul „Spravedlivaia Rossia” din Federaţia Rusă, formaţiune cu care Partidul Socialiştilor din RM a semnat un acord de colaborare. La For au participat reprezentanţi din mai mult de 35 de state din Europa, Asia şi America Latină. Printre aceştia se numără deputaţi din Duma de Stat a FR, cunoscuţi experţi internaţionali, figuri publice şi persoane politice, reprezentanţi ai Internaţionalei Socialiste, ai partidului de guvernare din Grecia „Syriza”, ai grupului „Stînga unită europeană” din APCE, APCEMN, ai Partidului Comunist din China, ai Adunării Populare din Bulgaria etc.
Delegaţia moldovenească a fost reprezentată la For de conducerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova în frunte cu preşedintele formaţiunii, Igor Dodon.
În alocuţiunea sa, preşedintele PSRM a vorbit despre pericolele şi problemele, cu care în prezent, se confruntă comunitatea mondială. Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că antagonismul regional nu este util nimănui, la fel ca şi sancţiunile geopolitice. „Cine are de suferit în urma lor? Ţările UE, CSI, noi toţi. Suferă comerţul mondial. Noi sîntem nevoiţi să plătim costul geopolitic al intereselor SUA. La ce ar trebui să continuăm? De ce jucăm jocul altora? Este în avantajul nostru să facem comerţ reciproc, să trăim în pace. În cazul în care confruntarea nu va fi stopată, nu vor fi nici învingători”, a menţionat el.
Preşedintele Partidului Socialiştilor a relatat despre faptul că cetăţenii Republicii Moldova sînt îngrijoraţi de acţiunile guvernării de a pune sub semnul întrebării neutralitatea Moldovei, statut pentru care PSRM luptă consecvent. Plus la aceasta, Igor Dodon a subliniat că, timp de un an din momentul semnării Acordului de Asociere cu UE situaţia din ţară s-a agravat, iar ultimele sondaje ale opiniei publice atestă dezamăgirea masivă a cetăţenilor faţă de ideea de integrare europeană, motiv pentru care, în prezent, se pronunţă pentru integrarea în spaţiul euroasiatic.
Preşedintele PSRM a specificat că formaţiunea pe care o conduce este un militant consecvent pentru echitatea socială şi drepturile muncitorilor în ţara noastră. Potrivit lui, la 1 Mai, cu ocazia Zilei Muncii, Partidul Socialiştilor va organiza în centrul capitalei Republicii Moldova un miting de amploare în semn de solidaritate cu muncitorii de pretutindeni.
Totodată, Igor Dodon a confirmat că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este gata să devină membru cu drepturi depline al Internaţionalei Socialiste şi intenţionează, în cel mai scurt timp, să înainteze şi solicitarea de rigoare. Mesajul în cauză a fost adresat secretarului general al Internaţionalei Socialiste, Luis Ayala, prezent la For.
În cadrul evenimentului, Partidul Socialiştilor a primit invitaţia din partea Partidului Comunist din China de a vizita Republica Populară Chineză. Se preconizează ca această vizită să se producă în lunile imediat următoare.
De asemenea, a fost încheiată o înţelegere preliminară privind semnarea unui acord de colaborare între PSRM şi socialiştii din Bulgaria.