Nume
Parola
Vizualizări: 5262
PSRM cere convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situaţia din sectorul financiar-bancar şi creşterea preţurilor în ţară
16 Februarie 2015 — Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă categoric autorităţile oficiale ale Moldovei pentru faptul că nu reacţionează la agravarea continuă a situaţiei din Moldova. Deprecierea leului, iniţiată de Banca Naţională a Moldovei sub conducerea lui Dorin Drăguţanu, a căpătat un caracter de dezastru. În casele de schimb valutar, cursul dolarului se apropie vertiginos de reperul critic de 20 lei, iar cursul de vînzare al euro, în unele case de schimb valutar, depăşeşte 23 lei.

Are loc o creştere continuă a preţurilor la produsele de primă necesitate. S-au scumpit brusc orezul, hrişca, făina – produsele de bază din alimentaţia persoanelor vulnerabile. Cresc preţurile la serviciile comunale. În pofida scăderii preţurilor mondiale la petrol cu 55 la sută, în Moldova nu se înregistrează şi o scădere a preţului la benzină, ceea ce, în pragul campaniei lucrărilor agricole de primăvară, poate declanşa o catastrofă alimentară. Comentînd scumpirile şi creşterea nivelului de sărăcie, şeful Băncii Naţionale Drăguţanu, îşi permite să declare cinic: „Trebuie să ne adaptăm”.

Partidul Socialiştilor aminteşte: despre situaţia actuală am preîntîmpinat de nenumărate ori. Totuşi, cei care se află temporar la cîrma ţării preferă să ne ignoreze avertismentele. Actuala situaţie poate să conducă la producerea unui dezastru umanitar şi răscoale ale foametei în ţară.

În acest condiţii, PSRM cere:

1) Demisia imediată a şefului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu şi atragerea sa la răspundere penală.

2) Convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem al Securităţii cu o singură întrebare pe ordinea de zi – situaţia dezastruoasă din sectorul financiar-economice în ţară.

3) Convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului pe marginea situaţiei din sectorul financiar-bancar şi creşterii de preţuri.

4) Lansarea unor măsuri speciale pentru stoparea inflaţiei şi a creşterii preţurilor în ţară.

5) Îngheţarea majorării tarifelor şi a plăţilor pentru serviciile comunale, precum şi a preţurilor pentru produsele de primă necesitate.

6) Indexarea neîntîrziată a salariilor în sfera bugetară, a pensiilor, indemnizaţiilor şi a altor plăţi sociale.

7) Atragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în afacerile ilegale de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.