Nume
Parola
Vizualizări: 3579
Producători autohtoni au făcut schimb de experiență cu întreprinzători din Olanda și Belgia
Chisinau, 17 Octombrie 2014 — În perioada 13-17 octombrie 2014, în cadrul unei misiuni economice, producători autohtoni din domeniul agroalimentar au făcut schimb de experiență cu întreprinzători din Olanda și Belgia, au negociat posibilitățile de colaborare și s-au informat despre practicile europene în domeniul businessului, inclusiv privind eficiența energetică, implementarea standardelor de management al calității, crearea clusterelor și cooperativelor.
Conducătorul delegației oamenilor de afaceri din Moldova, Vladimir Didilica, vicepreședinte al CCI, a menționat că, la întrunirea de la CCI Antwerpen-Waasland, producătorii au avut circa 30 de întrevederi bilaterale cu companii belgiene. Businessmenii din Belgia au fost interesați de achiziționarea produselor cerealiere, fructelor uscate și le-au propus agenților economici din Republica Moldova inițierea unor noi parteneriate în domeniul agroalimentar prin utilizarea surselor alternative de energie, utilajului performat, metodelor moderne în agricultură.
Alain Hottlet, reprezentant al ”Hottlet International Agenies”, i-a familiarizat pe agenții economici din Moldova cu principalele tendințe de consum și comercializare a produselor agroalimentare în Uniunea Europeană, aspecte concurențiale și de preț, cerințele referitor la calitate, ambalare, livrare, prezentare a mărfurilor.
De asemenea, atât în Belgia, cât și în Olanda, participanții la misiunea economică au vizitat companii, lanțuri de distribuție și câteva cooperative agricole, care au rolul de a-și susține membrii, oferind suport pentru promovarea și comercializarea produselor, implementarea noilor tehnologii, efectuarea cercetărilor privind soiurile noi, aplicarea fertilizatorilor ș.a.
”Producătorii trebuie să-și consolideze eforturile pentru a soluționa problemele comune, precum procurarea utilajului de sortare sau ambalare, identificarea piețelor de desfacere și utilizarea unor instrumente eficiente de promovare, accesarea surselor de finanțare oferite de fondurile UE etc.
Acordul de Liber Schimb Comprehensiv și Aprofundat cu Uniunea Europeană deschide multiple oportunități pentru exportul pe o piață cu un mare potențial de consum, însă aceasta presupune și respectarea anumitor cerințe stricte. Participând la misiunea economică în Belgia și Olanda, întreprinzătorii autohtoni au văzut nemijlocit care sunt practicile europene în sectorul agroalimentar, cum își organizează activitatea companiile de acolo, cum funcționează piața UE”, a declarat vicepreședintele CCI, Vladimir Didilica.
Referindu-se la oportunitatea organizării vizitei de studiu în cele două state din UE, Simion Mudrea, director executiv al SA ”Orhei-Vit”, a afirmat că a fost o experiență utilă. ”Întreprinderea noastră colaborează de câțiva ani cu o firmă belgiană, de la care am procurat cazane cu aburi, ceea ce a permis reducerea cu circa 30% a consumului de energie. Datorită acestui rezultat, am optimizat costurile, devenind mai competitivi”.
Reamintim că, misiunea economică în Belgia și Olanda a fost desfășurată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Asociaţia Businessului European - EBA, CCI Antwerpen-Waasland din Belgia şi Organizația Olandeză de Promovare a Importurilor din țările în tranziție și în curs de dezvoltare – CBI, cu susținerea financiară a Proiectelor ”East Invest” și ”DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook