Nume
Parola
Vizualizări: 1125
Serviciul de gestionare a deșeurilor menajere solide în 7 localități din raionul Sângerei nu funcționează eficient. Autoritățile locale promit să rezolve problemele în decurs de 2 săptămâni
Biruința, 12 Septembrie 2014 — Serviciul de gestionare a deșeurilor menajere solide în 7 localități din raionul Sângerei nu funcționează eficient. E vorba de orașul Biruința, comuna Alexăndreni (satele satele Alexăndreni, Heciul Vechi, Grigorești, Țiplești, Țipletești) și satul Heciul Nou, unde, în perioada anilor 2011-2012, a fost realizat proiectul „Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități): or. Biruința, Alexăndreni (s. Alexăndreni, s. Heciul Vechi, s. Grigorești, s. Țiplești, s. Țipletești), s. Heciul Nou”.

Problemele ce compromit durabilitatea proiectului menționat au fost discutate în cadrul unei ședințe de monitorizare postimplementare a proiectului, ce a avut loc miercuri, 10 septembrie a.c., în incinta Primăriei orașului Biruința. Prezidată de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, la ședință au participat vicepreședintele raionului Sângerei, Ivan Cebotari; primarul de Biruința, Petru Boev; primarul de Heciul Nou, Valerian Bou; șeful Inspecției Ecologice Sângerei, Anatolie Motruc; șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu; specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Nord etc.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că ADR Nord și-a onorat obligațiunile privind monitorizarea implementării activităților din cadrul proiectului, conform Acordului de parteneriat din 22.03.2011, și este deschisă spre colaborare în scopul soluționării problemelor apărute.

Amintim că, în cadrul mai multor vizite de monitorizare, după ce proiectul a fost realizat, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și specialiștii ADR Nord au semnalat în repetate rânduri că atât durabilitatea proiectului, cât și managementul acestuia din partea autorităților publice locale beneficiare lasă de dorit, iar procedura de încheiere a contractelor de prestare a serviciului de colectare a deșeurilor cu populația din localitățile respective decurge anevoios.

„Solicit ca Inspecția Ecologică Sângerei să propună sancţionarea cu amendă atât a locuitorilor, cât și agenților economici care transportă deșeurile în locuri neautorizate, fapt ce-i va impune să semneze contracte cu întreprinderea municipală de gestionare a deșeurilor, deoarece este în interesul tuturor ca mediul înconjurător să fie curat, iar întreprinderea municipală respectivă să fie funcționabilă”, a declarat directorul ADR Nord.

Totodată, directorul Ion Bodrug a atenționat părțile implicate în proiect că, în caz de nerespectare a clauzelor incluse în Acordul de parteneriat și în Contractul de societate civilă, semnat de către părți în data de 17.09.2012, bunurile formate în urma implementării proiectului vor fi restituite. La aceste aspecte s-a referit și juristul ADR Nord, Ion Iliev.

Întrucât una dintre problemele identificate este și drumul deteriorat ce nu permite circulația pe timp de ploaie la poligonul pentru acumularea deșeurilor din Biruința, Consiliul raional Sângerei și-a luat angajamentul să aloce 150 de mii de lei pentru lucrările de consolidare a respectivului tronson de drum.

În rezultatul discuțiilor purtate, participanții la ședință au decis să adopte, până în data de 26 septembrie a.c., un plan de acțiuni comun privind asigurarea adecvată a funcționalității serviciului de colectare și evacuare a deșeurilor menajere solide. De asemenea, pentru a activa eficient, Întreprinderii municipale de gestionare a deșeurilor menajere solide „DPGLC Biruința” i s-a recomandat să preia din experiența altor întreprinderi similare, participând în cadrul vizitelor de studii organizate atât la nivel raional și național, cât și internațional, după posibilitate.

Pentru realizarea proiectului de gestionare a deșeurilor din Biruința, Fontul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat 4 066 900 de lei. În lista bunurilor transmise Primăriei Biruința intră o autospecială pentru colectarea și transportarea deșeurilor „Kamaz", 2 computere, 153 de eurocontainere pentru deșeuri din tablă zincată, 51 de containere pentru deșeuri din masă plastică și din plasă metalică, 400 de arbuști plantați în jurul platformelor de colectare a deșeurilor, 2 extinctoare, un aparat de fax, 51 de lacăte, 654 de metri de lanț metalic, un panou de incendiu, o presă pentru comprimarea deșeurilor, un aparat printer-scaner-xerox (3 în 1), un program de evidență contabilă, 51 de platforme pentru amplasarea containerelor metalice, un poligon pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere. Proiectul din Biruința a fost lansat în data de 22 martie 2011. Detalii despre etapele realizării proiectului se găsesc AICI.

Menționăm că acest proiect de gestionare a deșeurilor a fost finanțat inițial din sursele Fondului Ecologic Național, iar ulterior a fost preluat și implementat de ADR Nord din sursele FNDR.

www.adrnord.md