Nume
Parola
Vizualizări: 4753
MICII PRODUCĂTORI AGRICOLI DIN REGIUNEA DE NORD A MOLDOVEI, INTERESAȚI DE INOVAȚII
Bălţi, 12 Septembrie 2014 — Reprezentanți ai unor întreprinderi mici de fermieri din câteva raioane din regiunea de nord a R. Moldova s-au reunit, miercuri, 10 septembrie, la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția ” din Bălți, într-un atelier de lucru pe tema promovării inovaților în IMM-uri din sectorul primar.

Atelierul a fost organizat în cadrul unui proiect de cooperare transnațională, finanțat de Uniunea Europeană și derulat în R. Moldova de Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” din Bălți.

Coordonatorul proiectului pentru R. Moldova, Andrei Balânschi, a menționat că inovațiile în sectorul agrar nu se limitează doar la aplicarea noilor tehnologii, ci și la noi abordări de marketingului și logistică. „Nu trebuie să descoperim bicicleta pentru a doua oară, ci să aplicăm inovații din țările unde acestea au dat deja rezultate”, a spus Balânschi, precizând în context că, până la finele lunii septembrie a.c., Asociația „Small Euro Business” va edita o broșură cu zece cele mai de succes inovații din sectorul primar din țările Europei de Sud-Est.

Consultantul în agricultură, Dr. habilitat, Boris Boincean, susține că inovațiile în domeniul agrar nu trebuie impuse, ci conștientizate de către „oamenii de la pământ”. „Totuși, în condițiile aplicării de inovații, trebuie să ne debarasăm de rolul de „minieri” ai solurilor și să ne gândim și ce putem oferi acestor soluri pentru a le menține calitățile”, a spus Boris Boincean.

Consultantul IT al proiectului, Stanislav Stadnic, le-a explicat fermierilor cum pot deveni utilizatori ai platformei transnaționale http://network.app4inno.eu, acesta fiind un instrument eficient de promovare a companiilor, de transfer și preluare a inovațiilor. Stadnic a menționat că la începutul lunii octombrie, componenta pentru Moldova a proiectului va organiza primul webinar (siminare/conferințe online) pentru agricultorii moldoveni.
Liderul SRL „Dimilița Rex” din Larga, raionul Briceni, Mircea Jeleznâi, unul dintre fermierii moldoveni care a efectuat o călătorie de documentare în Italia în cadrul proiectului transnațional, a specificat că micilor antreprenori moldoveni din domeniul agrar le lipsește spiritul de cooperare. „Reunindu-ne în asociații de profil, am fi mai puternici în fața problemelor”, a spus Jeleznâi.

Proiectul de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est” a fost lansat în Republica Moldova la 14 martie a.c. și va fi implementat timp de un an. Proiectul își propune să creeze un sistem transnațional de sprijin al competitivității  pentru exploatarea potențialului de inovare al IMM-urilor agricole din regiunile  de Sud-Est ale Europei. Proiectul este realizat în colaborare cu 16 parteneri  din zece țări (Italia, Ungaria, Grecia, Serbia, Croația, Albania, Ucraina, România, Bulgaria și Republica Moldova).

# # #

NOTĂ PENTRU EDITORI Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” activează de la sfârșitul anului 2001. Oferă asistență în dezvoltarea afacerilor în domeniul activității economice externe.
*** Pentru informații suplimentare, contactați-l pe Andrei Balânschi +231-60036 sau +799-36362.