Nume
Parola
Vizualizări: 1099
CALM continuă campania de informare și de discuții în rindul autorităților locale privind acordul de asociere la Uniunea Europeană în raionul Ocnița!
25 Iulie 2014 — La data de 24 iulie 2014, în orașul Ocnița, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Ocnița.

Seminarul a fost deschis de către Ion Tomai – Președintele raionului Ocnița, care a menționat că este benefică organizarea unor asemenea seminare informative pentru APL, totodată acesta s-a arătat îngrijorat de situația dificilă în care s-au pomenit producătorii agricoli, care l-a moment sunt în căutarea unei pieți de desfaceri pentru realizarea producției.

Dl Alexandru Bumacov - Vicepreședinte a raionului Ocnița, a menționat că este important ca reprezentanții APL și comunitățile locale să cunoască care sunt beneficiile și principiile Acordului de Asociere cu UE, de aceea consideră seminarul ca fiind unul foarte util și actual.

În aceeași ordine de idei, doamna Emilia Albu - Președinte a Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Ocnița, primar al comunei Mereșeuca, a venit cu un cuvint de salut pentru participanți și a mulțumit CALM-ului pentru organizarea evenimentului. Aceasta a menționat că petrecerea unor asemenea seminare informative cu APL sunt extrem de necesare pentru consolidarea capacităților acestora și binevenite pentru comunitățile locale, accentuînd importanța istorică a Acordului de Asociere.

În cadrul seminarului, experții Eduard Țugui și Alexandru Fala, au prezentat informații elocvente privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Expertul Eduard Ţugui a făcut o informaţie amplă privind principalele structuri ale UE, relaţiile între RM şi UE, structura şi caracteristica generală a Acordului de Asociere şi o analiză comparativă cu alte modele integraţioniste. Dumnealui a reamintit factorilor de decizie că acordul stabileşte un nou cadru juridic pentru cooperarea cu UE şi transferă cooperarea ţării noastre cu UE la o nouă etapă, cea a asocierii politice şi integrării economice.

Expertul Alexandru Fala, a menționat că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, în plus, economiile UE și RM sunt compatibile și nu concurente astfel, Republica Moldova exportă în UE produse intensive în forță de muncă (textile, articole de îmbrăcăminte, fire și cabluri electrice, mobilă, semințe și altele) iar UE exportă în RM produse intensive în capital (autovehicule, tehnologii, produse petroliere, alte produse finite). De asemenea dl Alexandru Fala a explicat faptul că partea economică a Acordului de Asociere prevede Crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) dintre RM și UE.

Cel de-al treilea compartiment al seminarului s-a referit la descentralizarea APL în cadrul Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, la tema în cauză vorbind Expertul CALM Ion Beschieru.

Primarii din raionul Ocnița s-au interesat în special de aspectele ce țin de: administrația publică locală, finanțele locale, procesul reformelor democratice, a descentralizării și consolidării autonomiei locale, a implementarii cu succes a Legii Finantelor Publice Locale, a dezvoltării sectorului economic și agriculturii în Republica Moldova, noile pieți de desfaceri pentru realizarea producției agricole.

Primarii au propus ca asemenea seminare informative să fie organizate în mai multe localități (sate, orașe) ale țării pentru a aduce această informație către cît mai mulți cetățeni..

Toți participanții la eveniment au fost asigurați cu materiale informative.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă