Nume
Parola
Vizualizări: 1054
Rețele de apă și canalizare în construcție la Zona Economică Liberă „Bălți”
Bălți, 24 Iulie 2014 — La Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți”), subzona nr. 3, sunt în desfășurare lucrările de construcție a 2,5 km de apeduct intern și a 2,6 km de rețele interne de canalizare, precum și o stație de pompare. Totodată, lucrările de construcție a circa 1,56 km de apeduct exterior, demarate anul trecut, au fost finalizate recent.

Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului privat și a procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»”, înaintat de Primăria Bălți la cel de-al 2-lea Apel de propuneri de proiecte, lansat și organizat, în 2012, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

În acest context, joi, 24 iulie a.c., ADR Nord a organizat, în incinta clădirii administrative a ZEL „Bălți”, o ședință de coordonare a proiectului. În cadrul ședinței, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a subliniat importanța colaborării cât mai active dintre reprezentanții serviciilor desconcentrate, aplicantul proiectului și operatorul economic. „Împreună facem un lucru deosebit pentru municipiul Bălți, al doilea mare oraș din Republica Moldova. Este un proiect realizat cu entuziasm", a precizat directorul ADR Nord, potrivit căruia marea parte a delegațiilor străine aflate în vizite de documentare în Regiunea de Dezvoltare Nord vizitează și ZEL „Bălți”, o adevărată carte de vizită.

Viceadministratorul ZEL „Bălți", Vasile Șoldan, susține că, odată cu construcția infrastructurii ce ar permite funcționarea subzonei nr. 3 a ZEL „Bălți”, vor fi create încă aproximativ 1000 de noi locuri de muncă. „Sperăm că în luna octombrie a anului în curs să fie finalizate lucrările de construcție a apeductului, a sistemului de canalizare și a stației de pompare”, a menționat viceadministratorul ZEL „Bălți”, care a mai subliniat faptul că investițiile din anii ce urmează vor depinde în mare măsură de calitatea materialelor și a lucrărilor efectuate acum.

Proiectul „Susținerea dezvoltării sectorului privat și a procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»” a obținut finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Astfel, valoarea estimativă a investiției oferită de FNDR este de 14,82 de milioane de lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 11,85 de milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la finele anului curent.

Prin acest proiect se urmărește facilitarea procesului de atragere a investițiilor în sectorul privat al Regiunii de Dezvoltare Nord prin construcția infrastructurii de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a ZEL „Bălți”.

Menționăm că în perioada anilor 2011-2012, pe teritoriul ZEL „Bălți” (subzonele nr. 1 și nr. 2) ADR Nord a implementat proiectul „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”, în valoare totală de 16,585 milioane de lei, din care 13,62 milioane e lei oferiți de FNDR.

ZEL „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, fiind a 7-a zonă economică liberă din Republica Moldova. Administratorul principal al ZEL „Bălți” este Marin Ciobanu. Inițial, ZEL „Bălți” cuprindea două subzone cu suprafețe de 1,5 ha și respectiv 10,35 ha în care activează ÎCS „Dräxlmaier Automotive” SRL. La sfârșitul anului 2010, pe teritoriul aerodromului din Bălți, a fost creată subzona nr. 3 (136 ha) a ZEL „Bălți”, pentru a spori potențialul investițional disponibil atât al zonei libere, cât și al municipiului Bălți.

www.adrnord.md