Nume
Parola
Vizualizări: 3011
Vitalie Ciolac: Beneficiile Societății Informaționale vor fi puse în serviciul populației
Chisinau, 16 Aprilie 2014 — ”Prin aplicarea Strategiei Moldova Digitală 2020 ne propunem să punem beneficiile sectorului TIC în serviciul populației. În acest scop, peste 6 ani fiecare localitate va avea acces la cel puțin un punct de fibră optică, care va asigura posibilitatea utilizării Internetului în bandă largă și a serviciilor electronice”. Declarația a fost făcută de viceministrul Vitalie Ciolac în timpul vizitei de lucru în raionul Dondușeni.

Obiectivul Strategiei Moldova Digitală 2020 este transparentizarea actului de guvernare, dezvoltarea și diversificarea serviciilor electronice și eradicarea birocrației și corupției. Astfel, ca în relațiile cu statul cetățeanul să aibă nevoie de un singur document-buletinul de identitate electronic, restul informației să se regăsească în baza electronică de date, a precizat viceministrul TIC.

Vitalie Ciolac s-a referit și la reformarea serviciilor poștale prin lansarea serviciilor de curierat, financiar-bancare și a aplicării principiului ghișeului unic în baza oficiilor poștale, care există practic în toate localitățile. Viceministrul a trecut în revistă, de asemenea, programul de trecere la TV digitală terestră și Serviciul unic de preluare a apelurilor de urgență 112.

Cele mai aprinse discuții cu administrația Consiliului raional Dondușeni și autoritățile publice locale s-au axat pe modul de perfectare a pașaportului biometric în contextul eliminării regimului de vize cu țările UE pentru cetățenii moldoveni. Vitalie Ciolac a informat că în prezent se atestă o creștere a numărului de solicitări de perfectare a pașaportului biometric, dar capacitățile Întreprinderii de Stat ”Registru” permit satisfacerea fluxului în creștere de cereri. În caz de necesitate, orarul de lucru a birourilor de evidență și documentare ar putea fi extins, a menționat viceministrul TIC.

O altă temă de interes major a ținut de condițiile create de Guvern pentru înlocuirea pașapoartelor sovietice cu buletine de identitate. În acest sens, a fost remarcată conlucrarea eficientă între biroul de evidență Dondușeni și primarii localităților. De la începutul acestei luni peste 130 de persoane în etate din raion și-au obținut buletinul de cetățean al Republicii Moldova.

La final, Vitalie Ciolac a vizitat oficiul poștal și secția de evidență și documentare din Dondușeni, pentru a vedea la fața locului problemele existente și a identifica soluțiile de depășire ale acestora.