Nume
Parola
Vizualizări: 6269
Curs de formare de formatori în sănătatea adolescenţilor
Chişinău, 3 Iunie 2013 — Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, organizează la Chişinău, în perioada 3-7 iunie 2013, cursul de formare de formatori în asistenţa integrată sănătăţii adolescenţilor, pentru lucrătorii medicali. De asemenea, în perioada 10-14 iunie curent, este organizat şi cursul de formare de formatori în promovarea sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor pentru persoanele resursă din comunităţi.

La cursuri participă circa 50 de profesionişti: lucrători medicali, cadre didactice, psihologi, manageri de instituţii medicale din toate regiunile ţării. Cursul este organizat cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Generaţie sănătoasă”.

Formatorii instruiţi în cadrul acestor cursuri urmează să iniţieze ulterior colegii – profesionişti care lucrează cu adolescenţii, în special din sectorul primar al asistenţei medicale – în prestarea serviciilor de sănătate conform standardelor de calitate a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) şi persoanelor de resurse din comunitate (profesori, asistenţi medicali din şcoli etc.) – în promovarea sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor în instituţiile de învăţământ ţi în comunităţi. .

Ca urmare, creşterea competenţelor profesioniştilor de a face faţă nevoilor adolescenţilor şi de a realiza drepturile acestora la informaţii şi servicii de sănătate prietenoase, contribuie la sporirea accesului acestora la educaţie de sănătate şi servicii de sănătate de calitate şi ameliorarea indicatorilor de sănătate a acestui grup de populaţie.

Aceste cursuri contribuie la realizarea Politicii Naţionale de Sănătate pentru anii 2007-2021 şi altor documente strategice din domeniu şi se înscriu în eforturile Ministerului Sănătăţii de a extinde la nivel naţional Serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. Activitatea este finanţată de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

„Cursurile de formare fac parte din demersul proiectului nostru în susţinerea sporirii capacităţilor umane din sistemul de sănătate pentru a răspunde mai eficient nevoilor de sănătate şi dezvoltare a adolescenţilor”, a afirmat Dr. Galina LEŞCO, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri” şi directorul Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”.

Din echipa de formatori naţionali fac parte Larisa Chirev, Victoria Ciubotaru, Galina Leşco, Nadejda Bordian, Tatiana Baciu – traineri cu experienţă vastă domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor.

Subiectele celor două cursuri de formare includ:
• Standardele de calitate a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT).
• Importanţa sănătăţii adolescenţilor pentru sănătatea publică. Adolescenţii şi tinerii cu nevoi speciale şi în stare de vulnerabilitate. Reţeaua de referinţă SSPT.
• Dezvoltarea bio-psiho-socială a adolescenţilor.
• Interacţiunea între adolescent şi personalul care prestează SSPT. Importanţa respectării intimităţii şi confidenţialităţii.
• Dereglări în dezvoltarea pubertară. Stări tranzitorii în adolescenţă.
• Problemele sănătăţii reproductive. ITS şi HIV, sarcina precoce etc.
• Problemele sănătăţii mintale. Dependenţa, violenţa, suicidul etc.
• Dereglările de nutriţie.
• Promovarea modului sănătos de viaţă. Igiena personală, intimă, mentală, alimentaţia, exerciţiile fizice, etc.
• Formarea deprinderilor de moderare ale participanţilor.

Cursurile se ţin în incinta Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” din sectorul Rîşcani al capitalei şi se încheie la 14 iunie 2013.

Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” este o organizaţie neguvernamentală cu preocupări în domeniul promovării serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. În acest cadru, o atenţie specială este acordată programelor de formare pentru profesionişti şi de educaţie pentru sănătate pentru adolescenţi şi tineri.

Contacte:
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”
str. Socoleni, 19, MD 2020, or. Chişinău, Republica Moldova,
tel.: (373.22) 40.66.34, tel./fax: (373.22) 40.66.32
info@neovita.md, www.neovita.md

# # #

Informaţie de context:

În 2011, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 956 din 13.12.2011 „Privind extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) la nivel naţional”, care prevede crearea Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (SSPT) în toate raioanele Republicii Moldova. Astfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină finanţează, începând cu 2012, serviciile respective nou-create în toate raionale ţării. Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susţinute de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) prin intermediul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

La sfârşitul primei etape a proiectului (2011-2013) sunt implementate principalele documente de reglementare, un sistem îmbunătăţit de monitorizare şi evaluare, mecanismele financiare relevante, curriculumul adaptat pentru Universitate şi Colegiu, protocoalele şi îndrumările de bază pentru asigurarea extinderii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi prestării durabile a acestor servicii.

Până la sfârşitul primei faze, decidenţii şi specialiştii din toate raioanele ţării vor fi angajaţi în procesul de extindere SSPT, iar serviciile de sănătate prietenoase vor fi prestate, cu suportul proiectului, la nivelul asistenţei medicale primare în 16 raioane (45%). Pentru realizarea acestui scop, profesioniştii din aceste 16 raioane vor fi instruiţi în prestarea serviciilor de sănătate prietenoase, adică adaptate nevoilor adolescenţilor şi tinerilor.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70 la sută dintre decesele premature la adulţi sunt în general cauzate de deprinderi iniţiate în timpul adolescenţei.