Nume
Parola
Vizualizări: 4837
Declarație a Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din RM cu privire la situația politică curentă din Republica Moldova 3 iunie 2013
3 Iunie 2013 — Pe 30 mai 2013, în Parlamentul Republicii Moldova, cu numărul a 58 de deputați a fost votat un nou guvern de orientare de dreapta. Acest lucru s-a întîmplat contrar voinței majorității cetățenilor din Republica Moldova, care și-au dorit și își doresc în continuare un guvern format din oameni profesioniști, responsabili, asupra cărora nu planează suspiciuni de implicare în acte de corupție, un guvern care ar pune în aplicare un program orientat să soluționeze multiplele probleme cu care se confruntă societatea moldovenească. Anume aceste obiective în vederea depășirii crizei politice au fost formulate și de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

CE al PSRM constată spre mare regret faptul că așa numitele «principii și valori» ale politicienilor de dreapta nu au nimic în comun cu interesele cetățenilor Republicii Moldova. Deși a fost promisă de către partidele noii coaliții transaprență în procesul de negocieri, componența noului Guvern și de această dată a fost negociată pe sub masă, departe de ochii mass-media în particular și a societății în ansamblu. În componența noului Guvern s-au regăsit practic aceiași miniștri, rezultatele activității cărora au fost dezastruoase pentru Republica Moldova în aproape 4 ani de existență a AIE. În aceeași listă a miniștrilor sunt și cei bănuiți de acte de corupție. În aceste condiții, PSRM consideră că cei care s-au numit reciproc contrabandiști, mafioți, oligarhi, corupți s-au reunit și de această dată nu pentru a soluționa problemele oamenilor, ci pentru a continua ceea ce au început încă în 2009 și anume împărțirea sferelor de influență în vederea apărării intereselor înguste proprii sau de partid.

CE al PSRM atenționează că programul de guvernare prezentat în Parlament, la fel, a fost unul scris peste noapte și reprezintă mai mult o declarație de intenții, decît un document ce ar constitui o cale de parcurs pentru perioada imediat următoare. Dovada faptului o constituie și iresponsabilitatea celor ce au prezentat programul de guvernare, acesta fiind făcut public doar cu o zi înainte de a fi propus plenului Parlamentului, fără o evaluare a situației pe moment pe fiecare sector în parte și fără un diagnostic al problemelor stringente cu care se confruntă cetățenii, fără discuții cu societatea civilă. Discuțiile cu privire la programul de guvernare în comisiile parlamentare de specialitate, la insistența deputaților din noua majoritate parlamentară, au durat nu mai mult de 20 minute în cel mai bun caz, ceea ce reprezintă un act fără precedent care sfidează în mod categoric transparența și procesul de luare a deciziilor. În același timp, CE al PSRM constată că reformele antisociale și antipopulare rămîn, spre mare regret, a fi o prioritate pentru noua majoritate parlamentară. PSRM consideră că în urma acțiunilor propuse de către noua-veche guvernare inechitatea socială și sărăcia se vor aprofunda, iar economia Republicii Moldova va degrada în continuare.

CE al PSRM consideră că un rol important în reconfigurarea noii coaliții de dreapta îi revine și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care a refuzat orice dialog pentru crearea unei coaliții de centru-stînga, cu un guvern format din oameni profesioniști și un program orientat social. Setea de revanșă a comuniștilor, lipsa de strategie politică în interesele cetățenilor și nu în scopuri de partid, insistența privind ajungerea cu orice preț la organizarea alegerilor anticipate, de asemenea și nu în ultimul rînd au favorizat crearea noii majorități de dreapta. Tactica partidului comuniștilor începînd cu relansarea congresului civic care s-a dovedit a fi un bluf ordinar, cererile disperate de instituire a stării excepționale, promisiunile continue de organizare a revoluției de catifea alături de flirtarea pe rînd cu partidele din fosta Alianță, refuzul categoric cel puțin de a discuta despre o eventuală coaliție de centru-stînga a adus țara în situația existentă. PCRM s-a obișnuit în ultimii cîțiva ani să găsească în permanență pe cine să dea vina pentru situațiile create în țară, fără a accepta măcar cîtuși de puțin că în calitate de vinovați de multe ori ar putea fi chiar ei. Comportamentul PCRM și în cazul cînd a deținut 60 de mandate în 2009, încrederea că vor obține peste 80 la următoarele scrutine, incapacitatea de a forma coaliții în interesul oamenilor ulterior sunt doar cîteva întrebări care ar trebui să-i deranjeze pe cei din PCRM.

În pofida numeroaselor presiuni din exterior, inclusiv prin amenințări de distrugere a PSRM, prin presiuni asupra unor membri în teritoriu, dar și în corpul deputaților – Partidul Socialiștilor a rămas consecvent și a acționat responsabil în conformitate cu deciziile Consiliului Republican de a nu vota Guvernul propus și de a nu susține programul de guvernare antisocial. CE al PSRM declară că orice tentativă de presiune și șantaj nu vor avea sorți de izbîndă, iar oportuniştii din interior care acționează la comandă vor suferi eșec.

PSRM rămîne în continuare fidel obiectivelor formulate și lansate în cadrul mitingului din 1 mai 2013, dar și ulterior atît la scară națională, cît și la nivel local. PSRM rămîne în opoziție și va lupta pentru drepturile și interesele cetățenilor Republicii Moldova.





Cu respect,
Carmena Lupei
tel. 069925550