Nume
Parola
Vizualizări: 5753
CELE MAI VALOROASE INOVAŢII ALE A.2009 - MAŞINĂ DE STROPIT CU RAMPĂ
31 Martie 2010 — MECANIZAREA AGRICULTURII. MAŞINĂ DE STROPIT CU RAMPĂ

Este bine cunoscut faptul, că la ora actuală dezvoltarea durabilă a oricărei ţări depinde în mare măsură de implementarea masivă a realizărilor din domeniul ştiinţei şi inovării în circuitul economic.

Reieşind din condiţiile actuale de dezvoltare a economiei naţionale, precum şi ţinând cont de faptul, că Republica Moldova se caracterizează printr-o economie preponderent agrară, dotarea agriculturii cu tehnica avansată şi utilaje moderne constituie în prezent şi va reprezenta şi în viitor unul dintre elementele esenţiale în valorificarea potenţialului existent în acest sector, implicit în asigurarea securităţii alimentare a ţării. Conform unor estimări, s-a constatat că un procent semnificativ din investiţiile în agricultura ţărilor în curs de dezvoltare se face pentru mecanizare, deoarece gradul înalt de mecanizare a agriculturii reprezintă principalul factor de creştere a productivităţii muncii şi factor de creştere a producţiei agricole. De asemenea, mecanizarea este condiţia hotărâtoare a valorificării celorlalţi factori de producţie, care potenţează producţia agricolă (îngrăşămintele chimice, irigaţiile, progresul agrobiologic etc.).
În acest context, Institutul de Tehnică Agricolă „MECAGRO” efectuează cercetări ştiinţifico-inovaţionale în cadrul proiectelor de stat, instituţionale şi de transfer tehnologic, punând la dispoziţia producătorilor agricoli o multitudine de tipuri de maşini şi utilaje pentru cele mai importante ramuri ale sectorului agroalimentar al republicii: industria alimentară şi de prelucrare, zootehnie, fitotehnie, pomicultură, viticultură, reparaţia tehnicii şi recondiţionarea pieselor. Astfel, direcţiile de cercetare ale Institutului sunt racordate la specificul sectorului agroalimentar, cerinţele pieţei externe şi interne, necesităţile producătorilor agricoli. Elaborările tehnico-ştiinţifice ale institutului sunt apreciate atât în plan naţional cât şi în plan internaţional.

În a.2009, Institutul de Tehnică Agricolă „MECAGRO” a participat la Concursul Naţional „Topul inovaţiilor, 2009”, organizat de către Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, cu invenţia „Maşină de stropit cu rampă”, conducător Ion HĂBĂŞESCU, plasându-se printre cele mai bune invenţii ale anului pe locul 2.
Invenţia se referă la industria constructoare de maşini agricole, în particular la maşini de stropit cu rampă pentru distribuirea îngrăşămintelor lichide şi a substanţelor chimice toxice.
Deosebirea noii maşini faţă de maşinile anterioare de stropit este suprafata de teren prelucrata. Astfel, actuala maşină prelucrează o suprafaţă de plante sau leguminoase de o lăţime de 21 metri, sau cu 9 metri mai mult decât capacităţile modelelor anterioare, ceea ce permite reducerea numărului de treceri a maşinii de stropit pe plantaţii, respectiv scade numărul de parcele, se reduc cheltuielile de energie pentru prelucrare. În al doilea rând utilizarea maşinii de stropit cu rampă este mai manevră în comparaţie cu alte modele din contul reducerii esenţiale a lungimii agregatului şi, corespunzător, a virajului.
Noua maşină permite sporirea productivităţii de tratare de 1,6-1,7 ori, reduce cheltuielile de energie, iar solul nu este atat de bătătorit ca în cazul utilizării altor modele.
Maşina de stropit cu rampă STR-21-2000 a fost elaborată de savanţii şi inginerii din cadrul Institutului de Tehnică Agricolă "MECAGRO" la solicitarea producătorilor agricoli din Federaţia Rusă, ceea ce denotă privitor la cererea sporită a elaborărilor institutului în afara ţării noastre.

Din cele menţionate rezultă, că elaborarea şi producerea maşinilor şi a utilajului agricol solicitate pe piaţă este foarte importantă la etapa actuală, deoarece aceasta conduce, în primul rând, la diminuarea importului în ţară a acestora, precum şi la crearea şi dezvoltarea unei pieţe permanent active a tehnicii agricole în Republica Moldova.

Lidia Maier,
Şef Secţie Marketing, AITT