Nume
Parola
Vizualizări: 5106
Democraţii lui Lupu relaţionează cu alegătorii utilizând limba rusă
26 Ianuarie 2010 — Competiţia politică semideschisă, delicată, dar principială, practicabilă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană face din demarcarea indentităţilor partinice o necesitate imperativă pentru excelarea/manifestarea/supravieţuirea politică în cadrul următoarelor reprize electorale. Spre deosebire de partidele liberale, Partidul Democrat se află la marginea procesului de luare a deciziilor. Chiar şi subtilul AMN are pârghii pentru a-şi sonoriza poziţia, beneficiind de portofoliul de vice-preşedinte al Parlamentului, dar şi alte poziţii vizibile şi sesizabile din punct de vedere politic.

Aflaţi într-un vid al crizei constituţionale şi staţionaţi pe porţiunea de centru stânga a spectrului politic, democraţii se simt izolaţi de la evenimentele majore în care se rotesc ceilalţi membri ai Alianţei interesaţi în captarea integrală a atenţiei electoratului, excluzând fără careva remuşcări chiar şi partenerii. Condiţiile marcate creează premise care împing PDM de la centrul multilingvistic spre stânga rusolingvă. Mesajul comunicat publicului de acest partid devine exclusivist şi se desprinde clar de cel al celorlalţi membri ai Alianţei. Or, pe lângă cauzele pe care le promovează democraţii (sprijinind interesele minorităţilor naţionale), aceştia mai insistă şi pe caracterul lor multietnic caracterizat prin transmiterea unor atitudini în limba rusă.

Redefinirea democraţilor este determinată de un grup de factori interni şi externi, de expresie directă sau latentă, din care fac parte:

* Constrângerile în cadrul Alianţei şi opoziţia comunistă fac un compus contextual problematic pentru PDM, care nu are nici capacităţile necesare pentru a se impune în dialogul cu alegătorii mituiţi mediatic şi politic de către ceilalţi parteneri de Coaliţie. Mai mult ca atât, PDM luptă cu PCRM-ul aflat în postura de opoziţie, pentru întâietate asupra electoratului cu viziuni, preferinţe sau obiceiuri de stânga, exprimate în ultimul timp preponderent în limba rusă (de la începutul anului, primele comunicate de presă emise de PDM au fost în limba rusă după care expuse în română). Această rivalitate este însă consimţită şi sprijinită de ceilalţi parteneri de Alianţă, care sunt obsesivi după "nimicirea" amprentelor comuniste din politica moldovenească.
* Reînnoirea şi consolidarea stângii scenei politice reprezintă o altă sursă de disconfort pentru PDM, care sub presiunea dublă extra/parlamentară se face nevoit să-şi reitereze esenţa. Obiectivele majore proiectate de "Moldova Unită" proaspăt înmagazinată cu dezămăgiţii şi dezorientaţii din cadrul PCRM-ului devenit recent "victima" traseismului politic şi a dezaprobării din partea publicului autohton, inclusiv cei care votează constant pentru partidele de orientare rusă. Punctul de pornire al campaniei de fixare a unei personalităţi distincte a început cu manifestul în problema obligării titrării şi/sau dublării în limba română a filmelor derulate în cinematografele din R. Moldova, când democraţii au militat pentru măsuri moderate care să nu prejudicieze interesele minorităţilor etnice.

Continuarea la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog, expert independent): www.cenusadi.wordpress.com