Nume
Parola
Vizualizări: 5457
Comandantul Armatei Naţionale efectuează o vizită oficială în China
Chisinau, 21 Septembrie 2009 — Comandantul Armatei Naţionale, general de divizie Ion Coropcean, efectuează o vizită oficială în Republica Populară Chineză (RPC), în perioada 21 - 28 septembrie.
Potrivit locotenent-colonelului Sergiu Casapciuc, şef secţie cooperare militară în cadrul Direcţiei planificare strategică, în cadrul vizitei în RPC generalul de divizie Ion Coropcean va avea întrevederi cu ministrul Apărării Naţionale, generalul Liang Guanglie şi şeful Statului Major General, general Chen Bingde.

Casapciuc a menţionat că în cursul vizitei vor fi abordate subiecte privind instruirea militară,  dezvoltarea capacităţilor de participare în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii, dezvoltarea sistemului informaţional, etc. Totodată, delegaţia moldovenească va vizita Colegiul de Studii de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Beijing, unde va face cunoştinţă cu programul şi sistemul de pregătire a cadrelor militare. Programul vizitei prevede familiarizarea militarilor moldoveni cu procesul de instruire, cu condiţiile de viaţă şi activitate a militarilor chinezi din garnizoanele Nanjing şi Shanghai.

Vizita comandantului Armatei Naţionale în RPC se desfăşoară în conformitate cu Planul de cooperare militară bilaterală între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Republicii Populare Chineze pentru anul 2009. De remarcat că colaborarea moldo-chineză se desfăşoară în baza Acordului între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al RPC, semnat la Beijing în 2002. În perioada 2002-2004, RPC a transmis Ministerului Apărării două loturi de asistenţă în sumă totală de 10 mln. yuan, echipamentul donat era alcătuit din tehnică de calcul, utilaj şi echipament medical. Totodată, în anul 2009,  Armata Naţională a primit un ajutor nerambursabil din partea RPC în valoare de 3 000 000 yuan, în formă de tehnică de calcul.
    
Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice


Ministerul Apararii al R.Moldova
E-mail: josanualex29@yahoo.com