Nume
Parola
Vizualizări: 2196
Programul de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027, aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord
Bălți, 30 Noiembrie 2022 — Programul de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027 a fost aprobat miercuri, 30 noiembrie 2022, de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord, în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare din acest an. Totodată, consilierilor regionali le-a fost prezentat raportul de progres privind realizarea Programului Operațional Regional Nord (2022-2024) pentru perioada ianuarie-noiembrie 2022.

Progresul realizării POR Nord 2022-2024

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, i-a informat pe consilierii regionali despre cele mai importante rezultate obținute de Agenție în perioada ianuarie-noiembrie 2022. În raportul prezentat de către șefa ADR Nord se arată că, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, au fost lansate și implementate 11 proiecte de infrastructură din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și 4 proiecte de infrastructură finanțate din sursele Uniunii Europene. Din sursele Guvernelor Germaniei, Estoniei, Poloniei și ale altor parteneri de dezvoltare, ADR Nord implementează 5 proiecte soft ce aduc plus valoare la dezvoltarea regiunii. Astfel, în perioada vizată, ADR Nord a valorificat 76,4 mil. lei pentru implementarea proiectelor finanțate din FNDRL. Totodată, în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană a fost valorificată suma de 68,7 mil. lei, autoritățile publice locale contribuind cu 6,8 mil. lei.

Proiectele implementate acoperă cinci domenii de intervenție: asigurarea cu apă (8 proiecte); eficiența energetică a clădirilor publice (2 proiecte); infrastructura de afaceri (1 proiect), atracții turistice (2 proiecte) și dezvoltare urbană (3 proiecte).

Bălți, pol de dezvoltare

Membrii CRD Nord au aprobat Programul de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027. În acest context, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Igor Malai, a menționat că, în ultimele decenii, s-a format un decalaj enorm între municipiile Bălți și Chișinău practic pe toate dimensiunile de dezvoltare socio-economică. Funcționarul MIDR a precizat că Guvernul înțelege importanța orașelor și, din acest considerent, Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027 își propune să accelereze dezvoltarea municipiului Bălți.

„Orașele sunt esențiale pentru creșterea economică a țării. Autoritățile publice joacă un rol-cheie în susținerea și dezvoltarea orașelor. O dezvoltare urbană corectă conduce la creștere economică de care beneficiază atât cetățenii din mediul urban, cât și ceilalți locuitori din zone limitrofe care ar trebui să beneficieze de acces egal la oportunitățile oferite de orașe, cum ar fi: accesul la educație, locuri de muncă, infrastructură de sănătate și diverse opțiuni pentru activități de agrement”, a specificat funcționarul MIDR.

La rândul său, Mariana Cebotari, specialistă în planificare în cadrul ADR Nord, a prezentat succint obiectivele Programului. Documentul strategic, care este o premieră pentru țara noastră, se axează pe sprijinirea consolidării rolului și funcțiilor municipiului Bălți în calitate de al doilea oraș al Republicii Moldova, pentru creșterea atractivității față de investitori și forța de muncă tânără și calificată; promovarea unei mai bune conectivități naționale și internaționale; sprijinirea schimbărilor structurale a economiei locale pentru susținerea unei creșteri economice inteligente bazate pe avantajele competitive regionale.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii regionali au ales doi membri din cadrul CRD Nord care să facă parte din componența Comisiei de evaluare a notelor conceptuale depuse în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor propuse spre finanțare din FNDRL. Este vorba despre Vasile Secrieru, președintele CRD Nord, și Silvia Țurcanu, reprezentantă a societății civile.

La finalul întrunirii, președintele CRD Nord, Vasile Secrieru, le-a mulțumit consilierilor regionali pentru interesul manifestat față de subiectele puse în discuție în cadrul ședinței. La rândul său, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, le-a mulțumit membrilor CRD Nord pentru implicarea în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională și pentru cooperarea cu ADR Nord.

www.adrnord.md