Nume
Parola
Vizualizări: 2695
CALM și ANI au organizat instruiri pentru APL în domeniul integrității!
11 Februarie 2021 — Peste 250 de primari și alți reprezentanți ai autorităților publice locale au participat în perioada 08-10 februarie la o serie de instruiri organizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Evenimentele au loc în baza unui parteneriat de colaborare între CALM și ANI semnat în noiembrie 2020.

Președintele CALM Tatiana Badan a amintit că mulți primari sunt la primul mandat și nu neapărat cunosc legislația în domeniul integrității, iar la nivel local se atestă o lipsă acută de juriști. „Chiar dacă se admit anumite încălcări, ele mai degrabă sunt din necunoaștere. Tocmai din acest motiv considerăm oportun de a relua activitățile de instruire a primarilor, consilierilor locali etc. Sperăm că aceste activități de instruire vor aduce o claritate în privința mai multor aspecte juridice în domeniul legislației ANI.”

Potrivit președintelui ANI Rodica Antoci, scopul organizării acestor evenimente este de a preveni încălcarea legislației ANI. „Ne dorim să diminuăm numărului actelor de constatare a încălcărilor legislației de către primari, consilieri locali, secretari ai consiliilor locale și vrem să vă venim în ajutor”, a specificat președintele ANI în debutul primei sesiuni de instruire.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a salutat deschiderea ANI pentru colaborare și a vorbit despre necesitatea modificării cadrului legal pentru a elimina multiplele lacune existente.

În cele trei zile de instruire, aleșii locali și alți funcționari publici din cadrul primăriilor au avut ocazia să afle mai multe despre procedura de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, cum pot soluționa conflictele de interese și incompatibilități etc. Totodată, reprezentanții APL au adresat nenumărate întrebări și au vorbit despre dificultățile cu care se confruntă în încercarea de a evita încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și incompatibilităților.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă