Nume
Parola
Vizualizări: 4180
ADR Nord a transmis beneficiarilor setul de documente ce atestă costul investițional al bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul a două proiecte de aprovizionare cu apă
Bălți, 19 Ianuarie 2021 — ADR Nord a transmis Primăriilor comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești, precum și Primăriei orașului Dondușeni seturile de documente ce atestă costurile investiționale ale bunurilor și serviciilor achiziționate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în cadrul a două proiecte de aprovizionare cu apă implementate de Agenție în perioada 2019-2020.

Evenimentul a avut loc marți, 19 ianuarie, în incinta ADR Nord. Actele au fost semnate de către directorul ADR Nord, Maria Prisacari, și administrațiile locale beneficiare, care au elaborat cele două proiecte de dezvoltare regională: primarul de Dondușeni, Ivan Belciug, și primarul de Băhrinești, Victor Covalenco.

În prezent, în localitățile beneficiare sunt efectuate lucrări de branșare la rețelele publice de alimentare cu apă montate în cadrul celor două proiecte de dezvoltare regională finalizate anul trecut.

Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos

Valoarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos constituie 21,98 milioane lei. În această sumă sunt reflectate costul lucrărilor de montare a 61.847 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 199 cămine de vizită, 36 hidranți antiincendiari, 8 foraje dirijate orizontal, 4 reductoare de presiune, 1 stație de pompare. De asemenea, a fost construit un sistem de captare a apei de izvor, au fost montate 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare, au fost efectuate 13 treceri subterane (drumul regional G-39). De noul sistem de alimentare cu apă vor beneficia aproximativ cinci mii de locuitori ai celor două comune.

Localitățile Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Proiectul a fost lansat la Băhrinești în august 2017. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 69.195.702 de lei, din care 30.172.012 de lei au fost alocați din sursele FNDR, iar 32.711.870 de lei reprezintă sprijinul financiar oferit prin intermediul ApaSan. Totodată, 6.311.820 de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuțiile populației beneficiare, administrațiilor publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor. Din FNDR au fost finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Evoluția implementării proiectului din raionul Florești poate fi urmărită pe site-ul ADR Nord.

Dondușeni

Valoarea totală a proiectului de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă din raionul Dondușeni constituie 10,57 milioane lei. Proiectul a fost divizat după cum urmează:

Subproiectul 1: orașul Dondușeni, stația de pompare. Au fost efectuate lucrări de îngrădire a zonei de protecție a stației de pompare (montare eurogard – 346 m / liniari); a fost montată stația de pompare, formată dintr-un grup de 4 pompe; a fost construit drumul de acces spre sondele arteziene (4.113 m2) și au fost montate rețelele electrice aeriene pentru punerea în funcțiune a stației de pompare.

Subproiectul 2: orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată. Au fost montate rețele de distribuție cu o lungime totală de 7.200 m; au fost montate 15 cămine; au fost construite porțiuni de drum din pietriș (1.295 m2) și drum asfaltat (peste 1.000 m2).

Subproiectul 3: satul Climăuți, raionul Dondușeni. A fost construită fundația turnului; au fost montate 17.000 m de rețele; a fost construită 1 sondă arteziană (H=125m) și 47 de cămine de vizită; au fost efectuate lucrări de montare a unui 1 castel de apă, 5 hidranți, 1 pompă de drenaj, 1 stație de clorinare (containerizată) și 236 m de gard. A fost aplicat pavaj din plăci de trotuare pe o suprafață de peste 300 m2 și îmbrăcăminte de beton asfaltic pe o suprafață de 2.610 m2.

Noul sistem va asigura accesul la apă sigură pentru aproximativ o mie de locuitori din satul Climăuți, precum și pentru circa nouă mii de locuitori ai orașului Dondușeni. Evoluția implementării proiectului de la Dondușeni poate fi urmărită pe site-ul ADR Nord.

www.adrnord.md