Nume
Parola
Vizualizări: 1832
Maia Sandu: „Primarii, pe bună dreptate, au simțit că le este atacată autonomia locală”
2 Decembrie 2020 — În cadrul primului dialog cu presa în calitate de președinte ales, Maia Sandu a fost întrebată cum comentează decizia primarilor de a protesta împotriva plafonării taxelor locale. „Este nedrept și rușinos din partea autorităților publice centrale să limiteze autonomia administrației publice locale. Aceasta și așa este limitată.”

Președintele ales a specificat că Guvernul nu a prezentat nicio analiză în susținerea acestei inițiative. „Au fost doar anumite acuzații aduse în raport cu un primar sau altul, adică decizia Guvernului nu a fost luată transparent iar primarii, pe bună dreptate, s-au simțit lezați și că le este atacată în continuare autonomia lor locală.”

Întrebată dacă în lipsa plafonării taxelor locale nu există riscul ca primarii să facă abuz la stabilirea taxelor locale, președintele ales a răspuns că așteaptă să fie prezentată o analiză a unor asemenea abuzuri și câte au fost acestea, 2 din 900 sau 20 din 900. „În momentul în care Guvernul este incapabil să prezinte o asemenea analiză, atunci această politică este una greșită.”

În alt context, Maia Sandu a amintit despre programul pe care își propune să îl instituie pentru investiții în comunități. „Cea mai mare parte a acestor investiții o văd în sisteme de apă și canalizare. Acestea sunt proiecte scumpe, pe care primăriile din contul lor nu și le pot permite.” Președintele ales a adăugat că bugetul unei primării medii este de 2-4 milioane de lei, iar pentru un buget de apă și canalizare este nevoie de 30-40 milioane de lei. „Respectiv, din resurse proprii nu poate fi soluționată această problemă. Voi lucra ca să avem acest fond pentru dezvoltarea comunităților finanțat din resurse externe. Sunt și resurse interne, dar ele sunt foarte puține și din cauza crizei economice acestea nu vor fi mai multe nici în anii următori.” Maia Sandu a declarat că va negocia cu cât mai mulți parteneri europeni pentru a crea acest fond de investiții în comunități.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă