Nume
Parola
Vizualizări: 1762
Primarul de Colibași Ion Dolganiuc: „Forțele politice mai au o șansă să nu atenteze la autonomia localităților”
1 Decembrie 2020 — Ion Dolganiuc, primar de Colibași, Cahul, în calitate de președinte al filialei CALM din acest raion, a fost delegat de către colegii săi să-i reprezinte la protest și să se expună împotriva plafonării taxelor locale. „Indignarea colegilor noștri a crescut atunci când a apărut acest proiect de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. După toate mesajele care au fost transmise de primari prin intermediul CALM de a nu plafona taxele locale, vedem că această inițiativă se regăsește în politica Guvernului.”

Potrivit alesului local, forțele politice mai au o șansă să nu atenteze la autonomia financiară a localităților. „Să nu uităm că administrațiile publice locale prin lege au autonomie. Să nu uităm că de la centru ni se deleagă foarte multe competențe fără acoperirea acestora cu resurse financiare.”

Ion Dolganiuc afirmă că plafonarea ar fi primul pas spre stoparea dezvoltării localităților rurale și mărirea dependenței APL-urilor de bugetul central.

„Amintiți-vă de câtă luptă și insistență a fost nevoie din partea noastră, împreună cu CALM-ul, ca să deblocăm Fondul Rutier. Cred că în baza acestui exemplu guvernarea ar trebui să vadă că în ultimii trei ani starea drumurilor locale se schimbă. Chiar dacă sumele repartizate din Fondul Rutier sunt minime, acestea totuși sunt un imbold pentru noi, primarii și cetățenii, de ne mobiliza, iar astăzi toți putem observa că în majoritatea satelor au început să apară drumuri asfaltate, ceea ce nu a existat în ultimele decenii. Am prezentat acest exemplu ca să se audă că dreptul nostru de a ne autoafirma nu trebuie neglijat prin metode de plafonare. Dimpotrivă, toate inițiativele care ne oferă posibilitatea de a valorifica potențialul local este doar un imbold pentru dezvoltarea localităților noaste.”

De asemenea, primarul de Colibași a declarat în față clădirii Guvernului că primarii și CALM-ul nu sunt în opoziție față de cineva. „Singura noastă dorință este ca satele și orașele să se dezvolte și acest parcurs să fie împreună cu guvernarea centrală.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă