Nume
Parola
Vizualizări: 1576
Sperăm că unitatea și determinarea noastră îi vor convinge pe guvernanți să nu atenteze asupra autonomiei locale
19 Octombrie 2020 — „Intenția Guvernului de a plafona taxele locale constituie o problemă foarte gravă pentru autoritățile locale și ne îngrijorează foarte mult.” Declarația a fost făcută de președintele CALM Tatiana Badan în cadrul unei întrevederi cu primarii, membri ai Consiliului de Administrare al CALM.

„Au mai existat asemenea tentative, inclusiv în 2013, atunci când, la fel, se dorea foarte mult să fie plafonate aceste taxe locale.” Tatiana Badan a reiterat că acestea sunt unicele taxe existente la nivel local și chiar dacă nu sunt multe, sunt extrem de importante pentru autonomia locală.

„Considerăm că trebuie să avem o poziție clară și comună, astfel ca prin unitatea noastră să reușim să convingem autoritățile centrale să nu atenteze asupra autonomiei locale.” Președintele CALM a amintit că de ani de zile se vorbește despre necesitatea descentralizării puterii și consolidării autonomiei locale. „Avem și unele rezultate și nu dorim să ne întoarcem de acolo de unde ne-am pornit.”

Tatiana Badan a constatat, cu regret, că Ministerul Finanțelor nu ascultă vocea CALM-ului. „Din păcate, toate guvernele calcă pe aceeași greblă și noi, cei din APL, nu putem să facem mai nimic pentru a avea servicii mai bune, venituri în bugetele noastre locale și dacă nu suntem auziți va trebui să milităm în continuare pentru a ne revendica aceste drepturi.”

Amintim că în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 Ministerul Finanțelor a inclus plafonarea, dar și excluderea mai multor taxe locale.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă