Nume
Parola
Vizualizări: 1380
Bugetele locale urmează să aibă mai multe venituri!
17 Octombrie 2019 — La 11 octombrie, la Guvern a avut loc o întrevedere între premierul Maia Sandu, Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița și directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui.

În contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020, în cadrul întrunirii a fost prezentată viziunea Guvernului asupra mai multor inițiative, unele dintre ele înregistrate și în Parlament, la baza cărora au stat propunerile concrete ale CALM privind consolidarea autonomiei financiare a APL, prin creșterea veniturilor bugetelor locale.

Astfel, se propune ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor din localităţile rurale. În prezent, doar 75 la sută din aceste venituri rămân în gestiunea APL. În cazul oraşelor şi municipiilor, acest coeficient va creşte până la 50%. La ora actuală, în cazul orașelor-reședință de raioane această cotă constituie 20%, iar în cazul orașelor-reședință de raion cu statut de municipiu cota este de 35%.

Premierul Maia Sandu a declarat că se lucrează la un buget al solidarităţii şi echităţii, care să crească gradul de independenţă financiară pentru majoritatea primăriilor din republică. „Acestea nu vor depinde atât de mult de transferurile de la bugetul central, iar banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea locală”.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a afirmat că au fost acceptate doar unele dintre propunerile CALM-ului. Totuși, chiar și aceste modificări vor aduce mai mulți bani în bugetele locale. „Suma generală totală a acestor schimbări din sistemul fiscal local este de circa 550- 600 milioane de lei care urmează să vină în bugetele locale. Totodată, pentru a compensa anumite pierderi la unele APL de nivelul I sau II, Guvernul a decis să completeze Fondul de echilibrare cu aproximativ 10% din impozitul pe venitul persoanelor juridice, fără a acorda din această sursă venit direct în bugetele locale.”

CALM este de părere că mai multe surse din impozitul pe venitul persoanelor juridice ar trebuie să ajungă în bugetele locale, ceea ce ar fi un pas important în consolidarea autonomiei locale financiare și stimularea dezvoltării economice locale. „La identificarea unei distribuiri bine-gândite a impozitului pe venitul persoanelor juridice, ar putea crește esențial capacitatea autorităților locale de a soluționa mai multe probleme, le-ar permite APL să atragă mai multe investiții, să deschidă locuri de muncă, să dezvolte infrastructura locală, etc”, a declarat Viorel Furdui.

Totuși, unii reprezentanți ai Ministerului Finanțelor susțin că impozitul pe venitul persoanelor juridice a fost repartizat neuniform, este destul de schimbător și ar fi riscant de a-l include în calitate de sursă de venit pentru bugetele locale.

Potrivit Ministrului Finanțelor Natalia Gavrilița, adiţional, din bugetul de stat vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susţinere financiară. „Astfel, localităţile vor avea doar de câştigat în urma acestor schimbări şi vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunităţi”.

Directorul executiv al CALM și-a exprimat speranța că se va lucra în continuare la identificarea posibilităților de creștere a bazelor fiscale locale, inclusiv va fi examinată posibilitatea acumulării impozitului pe veniturile persoanelor fizice la domiciliul persoanei.

La momentul actual, în Parlamentul Republicii Moldova există trei inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venitul persoanelor juridice și fizice. Două aparțin deputatului Petru Frunze și una este semnată de deputații Igor Munteanu și Alexandru Slusari.

Legea bugetului de stat va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern și de Parlament.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă