Nume
Parola
Vizualizări: 1588
Autoritățile administrației publice locale din UTA Găgăuzia propun Guvernului măsuri ce ar impulsiona procesul de descentralizare!
2 Iulie 2019 — Autoritățile administrației publice locale din UTA Găgăuzia își exprimă speranța că odată cu schimbările care au loc în Republica Moldova va începe o nouă etapă în implementarea politicii de descentralizare.

În acest context, autoritățile administrației publice locale din UTA Găgăuzia vin cu un set de propuneri care urmează a fi expediate Guvernului de la Chișinău, în vederea impulsionării procesului de descentralizare în Republica Moldova.

Astfel, autoritățile administrației publice locale din UTA Găgăuzia solicită:

1. Majorarea ratei impozitului funciar pentru terenuri cu destinație agricolă, care reprezintă o sursă importantă de venituri pentru bugetele locale, a căror valoare nu a fost revizuită din 2001.

2. Efectuarea unei evaluări masive a bunurilor imobile de către autoritățile cadastrale, în vederea actualizării bazei de impozitare;

3. Crearea în cadrul Guvernului a ministerului Infrastructurii, Dezvoltării Regionale și Administrării Publice;

4. Introducerea în cadrul Comisiilor de administrare a fondurilor care alocă finanțe publice a reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova (Fondul Național Ecologic, Fondul pentru Eficiență Energetică, Fondul de Dezvoltare Regională, Fondul Rutier);

5. Susținerea inițiativei legislative privind stabilirea unei zile pentru alegerea aleșilor locali (primari și Consilii locale);

6. Completarea și modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, prin acordarea dreptului autorităților locale de a majora salariile angajaților primăriilor din sursele financiare proprii.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă