Nume
Parola
Vizualizări: 1461
CALM la Consiliul European al Regiunilor și Municipalităților: „Partenerii europeni își doresc să putem reveni la prioritățile ce vizează consolidarea autonomiei locale și descentralizării"
15 Iunie 2019 — În perioada 11-12 iunie, CALM a participat la ședința Comitetului politic al Consiliului European al Regiunilor și Municipalităților (CEMR). Evenimentul ce s-a desfășurat la Constanța, România a reunit reprezentanți ai asociațiilor autorităților locale din Uniunea Europeană și din Europa de Est și a fost dedicat marcării a 30 de ani de la căderea cortinei de fier și schimbărilor ce s-au produs în aceste trei decenii.

Majoritatea vorbitorilor au constatat că în această perioadă au fost implementate principiile democrației locale, ale descentralizării, care au generat schimbări calitative la nivelul comunităților locale.

Reprezentanții Republicii Moldova, Viorel Furdui, director executiv al CALM și Ion Dolganiuc, vicepreședinte al CALM, primar de Colibași, Cahul, au afirmat că și RM a trecut și trece printr-un proces de reforme. „La nivel formal, au fost adoptate mai multe acte normative naționale dar și internaționale care, de fapt, creează un cadru legal avansat în ceea ce privește autonomia și democrația locală, dar și descentralizarea", a menționat Viorel Furdui. Vorbind despre modul în care au fost implementate aceste norme, principii ale unui stat de drept și democratic, directorul executiv al CALM a fost de părere că în lipsa unor mecanisme și a unui control mai riguros, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, s-a ajuns la aceea că schimbările în Republica Moldova nu au fost sustenabile, persistând instabilitatea și acționându-se după principiul un pas înainte și doi înapoi. Viorel Furdui a adus drept argument ultimul raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care constată că, de facto, situația s-a înrăutățit în domeniul democrației locale din Republica Moldova. „Concluzia principală a fost că vorbele nu au coincis cu faptele, această practică devenind o problemă sistemică și cronică pentru Republica Moldova."

Reprezentanții delegației noastre au constatat că este necesară o abordare mai consecventă din partea partenerilor noștri, în special a UE, în raport cu guvernele de la Chișinău, în special în ceea ce privește descentralizarea și democrația locală.

Viorel Furdui a opinat că UE nu întotdeauna atrage suficientă atenție acestui domeniu, fiind focusată pe drepturile omului, justiție, mass-media etc. „Am încercat să demonstrăm că pentru spațiul ex-sovietic, pentru țări ca Republica Moldova, Ucraina, Georgia, nemaivorbind de alte state cum ar fi Belarus sau Armenia, democrația locală și descentralizarea trebuie să devină un subiect prioritar. Deocamdată, doar în cazul statelor din Europa de Vest acest subiect trebuie lăsat la latitudinea guvernelor naționale."

Și Ion Dolganiuc a fost de părere că pentru RM, în mod special, este foarte important ca acest subiect să fie abordat mult mai intens, iar partenerii noștri să se intereseze permanent despre modul în care sunt implementate angajamentele, legile, strategiile. „Observăm că autoritățile din RM s-au învățat foarte ușor să ocolească aceste angajamente, motivând că sunt alte priorități. Suntem de părere că alte priorități nu pot fi, deoarece dacă nu sunt progrese reale și evidente în domeniul descentralizării, consolidării autonomiei și democrației locale, atunci cu siguranță nu vor fi progrese nici în alte domenii, precum cel economic, democratic, al libertății mass-media, al justiției, deoarece într-un stat unde persistă practici centraliste, este imposibil să înregistrezi progrese în alte domenii."

CALM a reiterat poziția sa privind necesitatea stabilirii priorității demonopolizării, ceea ce în sens mai larg înseamnă descentralizare. „Altfel o să ne confruntăm cu aceleași probleme și ne vom mira în continuare că avem legi bune, strategii bune, avem susținerea partenerilor, avem experți buni, dar pe zi ce trece regresăm la toate capitolele. Descentralizarea ar fi elementul-cheie care ne-ar permite să rupem acest cerc vicios", a afirmat directorul executiv al CALM.

Un alt subiect abordat de către reprezentanții municipalităților și regiunilor din Uniunea Europeană a fost instabilitatea politică din Republica Moldova. Mai mulți lideri europeni s-au arătat îngrijorați de încercarea unor anumite forțe politice de la Chișinău de a obliga autoritățile locale să semneze unele sau alte declarații și astfel să divizeze și mai mult societatea. Reprezentanții CALM au purtat discuții cu președintele Comitetului European al Regiunilor Karl-Heinz Lambertz, cu secretarul general al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor Frederic Vallier, cu reprezentanții primăriei orașului Paris, dar și cu colegii din România.

„Toată lumea urmărește ce se întâmplă în Republica Moldova, ne bucurăm de susținerea partenerilor noștri europeni, toți așteaptă deznodământul acestei situații, ca să putem reveni la prioritățile ce vizează reformele, consolidarea autonomiei locale, descentralizării, fiind absolut evident că într-o asemenea manieră nu mai poate fi guvernată țara, iar autoritățile locale trebuie să aibă o motivație de a continua eforturile de dezvoltare a Republicii Moldova", a punctat Viorel Furdui.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă