Nume
Parola
Vizualizări: 782
Uniunea Europeană oferă 5 milioane de euro pentru dezvoltarea și abilitarea societății civile din Republica Moldova
Bălți, 12 Martie 2019 — A fost dat startul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, care este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Obiectivul general al acestui proiect este de a spori participarea activă și constructivă a cetățenilor la procesele decizionale locale, regionale și naționale în domeniul serviciilor publice.

Participarea și angajarea cetățenilor în procesul de planificare și livrare a serviciilor publice le va permite acestora să monitorizeze activitatea autoritățile publice, să se implice activ în procesul decizional local. Prin intermediul proiectului cetățenii vor fi împuterniciți să abordeze problemele de mediu, de sănătate și să agreeze împreună cu autoritățile publice prioritățile și soluțiile. De asemenea, se va contribui la edificarea capacităților instituțiilor publice de a utiliza metode participative și incluzive în procesele de luare a deciziilor și la elaborarea politicilor.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Bugetul total al acestuia este de circa 5 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, dintre care 3,75 milioane de euro vor fi oferite în formă de granturi pentru organizațiile societății civile. Perioada de implementare a proiectului este prevăzută până la sfârșitul anului 2021.

Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord se va oferi un grant de până la 1 milion de euro unei organizații a societății civile, care la rândul ei va acorda sub-granturi organizațiilor locale pentru implicarea cetățenilor în procesele de planificare, monitorizare și evaluare a serviciilor publice în domeniile aprovizionare cu apă și canalizare, eficiență energetică în clădirile publice și managementul deșeurilor solide.

Participanți la eveniment au reprezentat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova; partenerii de dezvoltare; organizațiile societății civile; administrația publică și Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).