Nume
Parola
Vizualizări: 2264
Apă potabilă la robinet pentru locuitorii satului Băhrinești
Băhrinești, Florești, 14 Decembrie 2018 — 447 de gospodării din satul Băhrinești, raionul Florești, au apă potabilă la robinet. Noul sistem de apeduct, cu lungimea de 23,7 km, a îmbunătățit nivelul de trai pentru săteni. Investiția în construcția și montarea apeductului se cifrează la 8,19 milioane de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Vineri, 14 decembrie, în incinta Casei de cultură din satul Băhrinești, a avut loc ședința de totalizare și de recepție finală în cadrul subproiectului „Construcția rețelelor de apeduct în teritoriul satul Băhrinești, raionul Florești, cu conectarea la două puncte de racordare amplasate în orașul Mărculești și satul Lunga” – componentă a proiectului de dezvoltare regională „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. Cu această ocazie, au fost semnate actele de recepție finală a sistemului de aprovizionare cu apă. Totodată, a fost semnat acordul adițional și anexele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă. La eveniment au participat părțile implicate în procesul de implementare a proiectului, autorități publice locale, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.

În cadrul evenimentului, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici. „Aprovizionarea cu apă și canalizare este un domeniu de intervenție important în Strategia de Dezvoltare Regională Nord. Obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național. Ne bucurăm că locuitorii satului Băhrinești deja beneficiază de apă potabilă la robinet. Apa bună înseamnă sănătate, iar sănătatea este viață”, a menționat directorul ADR Nord.

La rândul său, primarul satului Băhrinești, Feodosia Bunescu, a menționat că este o importantă realizare faptul că apa potabilă a ajuns în casele oamenilor, mulțumind cu această ocazie partenerilor pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului.

Satul Băhrinești este prima din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei sunt solicitați din sursele FNDR, iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei – contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești", operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Precizăm că din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan oferă sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca.

www.adrnord.md